Linkovi

Đukanović: Proces ujedinjenja Evrope ostaće nezavršen ukoliko zemlje Balkana ne budu integrisane u EU


Đukanović je naveo da su zemlje zapadnog Balkana stale na evropski put i ocijenio da ih je neophodno dodatno ohrabriti, predočavajući Briselu nove mehanizme podsticaja. Đukanović je saopštio da je sve učesnike Foruma upoznao sa svojim viđenjem stvaranja uslova za bržu evropsku integraciju regiona, a prva poruka je bila da moraju biti završeni neki nedovršeni procesi u regionu.

»Ukazao sam, prije svega, na potrebu da se brzo, ali kvalitetno, rješavanje odnosa između Crne Gore i Srbije. U tom kontekstu izložio sam poznati stav o superiornosti ideje nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta za članice državne zajednice«, rekao je Đukanović.

On je nagovijestio i namjeru da, već na proljeće sljedeće godine, u periodu od početka februara do kraja aprila, na demokratskom referendumu, organizovanom prema evropskim standardima, građanima Crne Gore ponudi da opredijele njen budući državni status.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić ocijenio je da Balkan ide u pravcu stabilizacije, kroz rješenje statusa Crne Gore i Kosova. On smatra da organizovanje Foruma, poput zagrebačkog, daje doprinos zajedničkoj spoznaji i olakšavanju puta ka EU zemljama zapadnog Balkana.

Koordinator Pokreta za crnogorsku nezavisnost Branko Lukovac ocijenio je da bi posljedice odbacivanja Ustava Evropske unije mogle biti dalekosežnije i naglasio kako strahuje da bi istovremeno mogao biti usporen i prijem novih zemalja, pa i Crne Gore. On je istakao da u uslovima takvog razvoja, nesigurna u pogledu jasne perspektive i brže integracije preostalih balkanskih zemalja, EU više ne bi mogla računati na snagu i autoritet sa kojima je do sada nastupala. Prema njegovim riječima, realno je očekivati da se, nakon svega, EU više okrene sebi i suočavanju sa razlozima rastućeg nepovjerenja javnosti u Francuskoj i Holandiji, a vjerovatno i nizu drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG