Linkovi

Američki sindikati suočeni sa  brojnim problemima


Gubitak radnih mesta u industriji znači i pritisak na solidna primanja za koja su se sindikati izborili. Lideri sindikata se nadaju da bi uvećanje članstva moglo da pomogne, ali uticaj sindikata, izgleda, slabi. Sindikalni protesti ove vrste nekad su bili uobičajena slika na američkim ulicama. Medjutim, već decenijama, američki sindikati gube uticaj. Pre 50 godina 35 odsto američkih radnika bilo je učlanjeno u sindikate. Danas je to slučaj samo sa 13 odsto radnika. «Manji deo američke radne snage je uključen u sindikate nego ikada ranije.»

Ekonomista Džared Bernstin smatra da je pad uticaja sindikata posledica duge borbe izmedju suprotstavljenih snaga.

«U suštini radi se o sukobu o tome kako da se podeli ekonomski kolač,» kaže Džared Bernstin.

Poslovni lideri kažu da više ne mogu da obezbede visoke plate i beneficije radnicima u žestokoj konkurenciji zbog koje moraju da ograniče svoje troškove.

«Argument koji često čujete je - ne možemo da imamo sindikate jer oni umanujuju našu konkurentnost i ukoliko želimo da imamo sindikate ne možemo da se takmičimo na globalnom tržištu,» kaže Bernstin.

Dejvid Bonior, zagovornik sindikata i bivši kongresmen, kaže da su su sindikati marginalizovani u globalnoj ekonomiji.

«Trenutno se suočavamo sa smanjenjem plata i beneficija, zbog promena u ekonomiji, globalizacije, odliva poslova u inostranstvo i slabljenja sindikata,» kaže Bonior.

U Americi mnogi ukazuju na štrajk kontrolora leta 1982, godine kao prekretnicu u uticaju sindikata.

«Posle tog štrajka postalo je prihvatljivo za administraciju da primeni anti-sindikalne mere,» kaže Bernstin.

Medjutim, američki sindikati takodje pate od negativnog imidža o korumpiranosti, koji potiče još iz 1930-ih godina.

«Ogromna većina lidera i funkcionera sindikata je poštena i brine se za interese svojih članova,» kaže Dejvid Bonior.

Još jedan negativan činilac je priliv ilegalnih imigranata.

«Stav sindikata je do sada bio da ne primaju imigrante pošto oni utiču na smanjenje nadnica kako za članove sindikata, tako i za radnike van sindikata. Medjutim, sada je prevladao stav - ako ne možete da ih pobedite - primite ih.»

Sindikati daju priloge u milionskim iznosima kako bi doprineli izbornim pobedama kandidata koji će se zatim zalagati za njihove interese. Medjutim mnogi članovi sindikata smatraju da bi taj novac trebalo da bude upotrebljen za privlačenje novih članova.

«Danas je u toku velika debata o najefikasnijim načinima korišćenja sredstava sindikalnog pokreta.»

Ekonomisti i neke od inovativnih poslovnih kompanija takodje ukazuju na modele saradnje menadžmenta firmi poslovnih korporacija i sindikata, kao i učešća radnika u dobiti.

«Možda bismo mogli i da krenemo i smeru podeli vlasti, profita i vlasništva - ali nismo još na toj tački,» kaže Benstin.

Medjutim, kako se članstvo sindikata smanjuje tako opada i njihova moć da pregovaraju sa vodjstvom poslovnih kompanija.

«Trenutno u našoj ekonomiji poslovno vodjstvo ima mnogo veću pregovaračku moć od radnika, posebno onih koji nisu učlanjeni u sindikate. Mislim da je to srž problema,» kaže Bernstin.

XS
SM
MD
LG