Linkovi

Pregled najvažnijih ekonomskih vesti u protekloj nedelji


Predsednik Buš je imenovao republikanskog kongresmena iy Kalifornije, Kristofera Koksa, za novog šefa Komisije za nadzor berzanskog poslovanja.

Koks će na tom mestu zameniti Vilijama Donaldsona koji je podneo ostavku ove nedelje. Predsednik Buš je rekao da će Koks biti odličan šef ove agencije koja obezbedjuje poštovanje propisa u berzanskom poslovanju. Koks je bio član Predstavničkog doma od 1988. godine, a na mesto šefa agencije za nadozor berzanskog poslovanja dolazi u trenutku kada poslovne korporacije vrše pritisak na tu agenciju da ublaži svoju regulativu.

Posledice odbacivanja Ustava EU

Pošto su birači u Francuskoj i Holandiji odbacili evropski ustav vrednost Eura prema američkom dolaru je opala na najnižu vrednost prema američkom dolaru u poslednjih osam meseci, to jest na manje od dolar i 22 centa. Ishod referenduma u Francuskoj i Holandiji podstakao je bojazan da će tempo ekonomskih reformi i dalje integracije unutar EU biti spor. Uprkos tome, Evropska centralna banka danas je donela odluku da zadrži kamatne stope na nivou nižem od stopa u SAD. To bi moglo da podstakne veća ulaganja u SAD i ujedno izloži Euro većim pritiscima.

Ekonomski odnosi SAD–Kina

Američki sekretar za ekonomiju, Karlos Gutijerez, izjavio je tokom posete Kini, da se o pitanju izvoza tekstila iz te zemlje može pregovarati, ali da je piraterija krivično delo i da mora da bude tretirana na taj način. Uvodjenje restrikcija na izvoz nekih proizvoda kineske tekstilne industrije od strane SAD i EU naišla su na ljutitu reakciju vlade u Pekingu. Izvoz kineskog tekstila je, naime, znatno porastao posle ukidanja medjunarodnih izvoznih kvota na tekstil početkom godine.

XS
SM
MD
LG