Linkovi

Trgovinski spor Boinga i  Erbasa


Bivši ambasador Evropske Unije u Sjedinjenim Državama izjavio je da su pregovori najbolji način za rešavanje trans-atlantskog trgovinskog spora izmedju proizvodjača Boinga i Erbasa.

Proteklih dana , Sjedinjene Države i Evropska unija uputile su žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji, optužujući jedna drugu da milijardama dolara subvencionissu svoje avio industrije. Bivši ambasador Evropske Unije Hugo Pejmen uporedio je aktuelni spor Boinga i Erbasa sa ranijim sporom izmedju kanadskog proizvodjača aviona Bombarder i brazilskog rivala Embrir. 1999. godine, Svetska trgovinska organizacija ustanovila je da su obe firme primile nedozvoljenu pomoć svojih vlada. Pejmen je primetio da su obe strane, tada, odluku proglasile svojom pobedom, medjutim ni godinama iza toga nisu ukinule subvencije. Slično, rekao je ambasador, ni Boing ni Erbas ne bi trebalo da očekuju brzu odluku Svetske trgovinske organizacije, za koju će trebati više godina. U medjuvremenu, rekao je , obe strane trebalo bi da priznaju da je proizvodnja aviona jedinstvena industrija, i da je izvesna drzzavna pomoć neizbežna.

«Sjedinjene Države ne mogu bez avio-industrije, i one neće prestati da dotiraju Boing, kao što ni Evropljani neće uskratiti sredstva Erbasu. To ipak nije dobar razlog za subvencionisanje , i ja sam protiv da se to previše radi, medjutim sve je to povezano. Ne bi bilo inovacija bez investicija i ne bi bilo investicija bez vladine podrške. Jedino što bi trebalo je da se složimo oko osnovnih pravila igre, ali to možete da uradite samo ako medjusobno razgovarate».

Medjutim, Sjedinjene Države smatraju da velikodušno evropsko subvencioniranje Erbasa nije više potrebno , posebno sada kada ta kompanija prerasta u najvećeg proizvodjača aviona na svetu. Sa svoje strane, Evropska unija tvrdi da unosnim poslovima sa Pentagonom Boing ostvaruje dobit - jednaku subvencijama. Spor je izbio dok Erbasu i Boingu stizzu narudžbine za nove avione: Erbasov mamut sa 550 sedišta, model A-380 i Boingov luksuzno opremljeni Drimlajner.

Analitičar za trgovinu i avijaciju Judžin Golc sa univerziteta u Teksasu kaže da se obe strane u sporu nadaju da će izazvati sumnju u buduće finansijsko zdravlje svojih konkurenata, što je faktor koji bi kupci aviona možda mogli da uzmu u obzir prilikom odlučivanja sa kojom kompanijom će da posluju. Golc kaže da proces koji che pokrenuti Svetska trgovinska organizacija neche udovoljiti potrazzivanjima ni jedne ni druge strane, niti postaviti smernice za buduche ressavanje sliccnih sporova oko subvecnija. Golc je podržao predlog ambasadora Pejmena da bi Sjedinjene Države i Evropska Unija trebalo da pregovaraju direktno, van WTO-a. Zvaničnici sa obe strane izrazili su spremnost da to urade. Medjutim, zvaničnici Sjedinjenih Država postavljaju preduslov za takve razgovore: da Evropska Unija ukine direktne subvencije Erbasu za razvoj novih civilnih aviona.

XS
SM
MD
LG