Linkovi

Shefer frustriran činjenicom da su Karadžić i Mladić na slobodi


Generalni sekretar NATO- Jap de Hop Shefer – izjavio je danas u intervju za američku televizijsku mrežu CNN da je veoma frustriran činjenicom da se najtraženiji haški optuženici, Radovan Kradžić i Ratko Mladić i dalje nalaze na slobodi.

Shefer, koji u Vašingtonu sa zvaničnicima Bušove administarcije razgovara o planovima i aktivnostima Zapadne vojne alijanse, kazao je gostujući u emisiji Vulfa Blicera, da su uznemirujući snimci pogubljenja bošnjačkih civila, objavljeni pre dva dana na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, «podsetili na užase rata u Bosni i najveći masakr na evropskom tlu poslije Drugog svetskog rata». Govoreći o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koje optužnica Haškog tribunala tereti za genocid u Bosni, prvenstveno zbog masakra u Srebrenici, Shefer je rekao da će se «lov na Karadžića i Mladića nastaviti» i da oni nisu uhapšeni prvenstveno zbog «podrške mreža koje im omogućavaju nesmetano kretanje između Srbije i Republike Srpske i činjenice da NATO nije prisutan u Srbiji».

Odgovarajući na pitanje u vezi sa kontroverznim postupcima holandskih trupa iz sastava međunarodnih mirovnih snaga, koje su 1995. godine bile zadužene za zaštitu srebreničke enklave, Shefer je rekao da je tada kao portparol ministarstva inostranih poslova Holandije bio užasnut onim što se dogodilo, «da su holandske trupe učinile ono što su mogle da spreče masakr, ali da nesreća nije mogla da bude izbegnuta jer je – prvenstveno iz neobjašnjivih političkih razloga – izostalo bombardovanje srpskih položaja».

XS
SM
MD
LG