Linkovi

Potpredsednik parlamenta državne zajednice Milorad Drljević ocenio neprihvatljivom inicijativu Socijalističke partije Srbije


Potpredsjednik parlamenta državne zajednice Milorad Drljević ocijenio je neprihvatljivom inicijativu Socijalističke partije Srbije za donošenje deklaracije kojom bi crnogorskim državljanima u Srbiji bilo garantovano glasanje na referendumu u Crnoj Gori. SPS je najavila da će inicirati u Skupštini državne zajednice donošenje takve deklaracije, najavio je potpredsjednik te partije Milorad Vučelić.

Potpredsjednik parlamenta državne zajednice Milorad Drljević naglasio je da se radi o pitanjima koja iključivo pripadaju državama članicama, čije je izborno pravo regulisano njihovim zakonima.

“Parlament državne zajednice nema apsolutno nikakve ingerencije u toj oblasti. Inicijativa će vjerovatno biti upućena u formi deklaracije, a ona nije nikakav obavezujući akt”, kazao je Drljević. Napominjući da takva inicijativa nema nikakvo pravno utemeljenje u smislu mogućnosti uticaja na članicu zajednice, on je istakao da, s obzirom na dosadašnja iskustva, ne predstavlja nikakvu novinu, već pokušaj pojedinih partija da se upliću u unutrašnju stvar druge članice.

Poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini državne zajednice Ivan Kalezić ocijenio je političkim marketingom i pritiskom inicijativu Socijalističke partije Srbije.. “Inicijativa je još jedan od poteza političkog marketinga i pokušaja vršenja pritiska na građane i vlast u Crnoj Gori kako ne bi bilo ostvareno demokratsko pravo na referendum, kazao je Kalezić. On je podsejtio da je bivša SR Jugoslavija nastala takođe nakon referenduma održanog 1992. godine, kada nijesu glasali državljani Crne Gore koji žive u Srbiji i kada to nikom nije smetalo.

Francuska će poštovati volju građana Crne Gore na eventualnom referendumu o državnom statusu, kazao je danas u Kotoru ambasador te zemlje u Srbiji i Crnoj Gori Ig Perne. On je naglasio da je za Francusku bitno da se sve sprovodi po demokratskim normama i da nema negativnih posljedica za region. VS

XS
SM
MD
LG