Linkovi

Evropska politička elita izgubila osećaj za obične gradjane


Evropski i američki analitičari kažu da odbacivanje ustava Evropske unije na referendumima u Francuskoj i Holandiji ukazuje na to da je evropska politička elita izgubila osećaj za obične gradjane.

Dejvid From čije konzervativne komentare često objavljuje dnevnik Vol Strit Džornal kaže da ubjedljivi porazi u Francuskoj i Holandiji šalju poruku političarima koji smatraju da stanovništvu mogu da nametnu svoja uvjerenja .

”Političke elite koje misle da ne mogu narodu prepustiti sudbinske odluke o društvu i zemlji u kojom žive, biće smenjene. Dakle, svaka elita koja razmišlja na taj način neće biti elita još zadugo“, kaže From, koji je, baš kao i drugi učesnici skupa na konzervativnom, Amerken Enterprajz institutu , pozdravio odbacivanja evropskog ustava. Bio je to, kako kažu, preterano opširan dokument kojim bi najveći deo ovlašćenja bio prenešen na već preterano glomaznu administraciju u Briselu.

Suprotan stav, u prilog evropskom ustavu iznio je Holandski diplomata Vim Gerc, koji žali zbog toga što su njegovi sunarodnici i Francuzi odbacili taj dokument:

”Da li Evropu slabi zajednička inostrana politika i ministar za inostrane poslove Evropske unije (kako je predvidjeno ustavom“ ) Da li Evropu slabi izvršnu vlast u obliku Evropske komisije, koja bi bila manja nego sada? Da li Evropu slabi Evropu to da ima doprinose iz cele Evrope za rešavanje prekograničnih problema, da bude kompetentna na planu zdravstvene zaštite, davanja azila i borbe protiv terorizma? I da ima evropsku povelju o ljudskim pravima. Ne mislim da je to slučaj“, rekao je Gerc, koji se sa učesnicima panela saglasio da je odbijanje evropskog ustava bilo istovremeni protest protiv globalizacije i širenja Evropske unije na siromašnije zemalje istočne Evrope, što se smatra pretnjom ugodnom načinu života u zapadnoj Evropi.

Radek Sikorski, koznervativni Poljak, inače naučni saradnik American Enterprise Instituta, zagovara labaviju konfederaciju Evropske unije u kojoj 25 zemalja članica ne mora da prepusti veća ovlašćenja Briselu. Sikorski želi da članice Evropske unije imaju veća ovlašćenja na nivou države.

”U Evropi je, konsenzusom elite, smrtna kazna za kriminalce ukinuta bez ikakve debate u javnosti. I bez ikakve šanse da zemlje članice zastupaju drugačiji stav, kaže Sikorski.“

Učesnici skupa saglasili su se u ocjeni da je centralizacija vlasti na nivou EU verovatno obustavljena, ali i da sadađnja struktura Unije nije narušena.

XS
SM
MD
LG