Linkovi

Staford: Prikazivanje snimka jednog delića srebreničke tragedije moglo bi da dovede do stvarnih promena u Srbiji


Prikazivanje snimka jednog delića srebreničke tragedije u srpskoj javnosti moglo bi da dovede do stvarnih promena u Srbiji, smatra profesor bezbednosne politike na Nacionalnom vojnom koledžu u Vašingtonu i stručnjak za Balkan, Roj Staford. Profesor Staford, koji se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo na situaciju u Prištini i Beogradu, najpre je prokomentarisao značaj objavljivanja snimka iz Srebrenice.

Roj Staford: Pretpostavljam da će reagovanje zvaničnog Vašingtona na reakcije u Srbiji biti pozitivno jer bi one mogle da dovedu do stvarnih promena u Srbiji. Predsednik i premijer Srbije osudili su taj zločin i potvrdili da su neki počinioci zlodela uhapšeni. Ta reagovanja su veoma pozitivna. Sada Srbija ima stvarnu mogućnost da reši pitanje saradnje sa Haškim sudom, mada je još uvek potrebno uhapsiti Ratka Mladića. Sada sam daleko optimističniji nego ikada ranije da će Mladić biti uhapšen narednih nedelja ili meseci. Pored toga, ovo je prvi put da je glavni tužilac Haškog tribunala, Karla del Ponte, izjavila nešto pozitivno o saradnji Srbije sa Haškim sudom naglasivši da je hapšenje počinilaca zlodela koji su prepoznati na snimku bila, kako je rekla, “briljantna akcija.” Ja sam bio u Srebrenici, u Potočarima, i napustio ta mesta sa osećanjem krivice, stida i gneva...

Glas Amerike: Upravo ste se vratili iz Pirštine. Kako biste procenili proces ispunjavanja standarda i skoru mogućnost pregovora o budućem statusu Kosova?

Roj Staford: Gledište Albanaca je da je nezavisnost jedino rešenje. Nažalost i paradoksalno, prošlogodišnja martovska tragedija podstakla je medjunarodnu zajednicu da se više anagažuje na radu o budućem statusu te pokrajine. Nakon dobrovoljnog odlaska Haradinaja u Hag i brzog formiranja nove vlade premijera Kosumija, kao i procene Sorena Jensena Petersona o izvesnom ispunjavanju standarda, sada se jasnije sagledava pozitivniji razvoj situacije na Kosovu, mada još mnogo toga treba učiniti.

Glas Amerike: Bili ste u poseti i Beogradu; kako procenjujete stav vlade Srbije o najvećem stepenu autonomije, ali ne i nezavisnosti Kosova?

Roj Staford: Nisam sasvim siguran šta taj izraz znači, mada bih mogao o tome da nagadjam. Medjutim, znam da je izjava bivšeg ministra inostranih poslova Gorana Svilanovića, koji je nagovestio mogućnost nezavisnosti Kosova jer nerešen status koči dalji progres Srbije, bio izvrgnut oštroj kritici u Srbiji i da je on time izvršio političko samoubistvo. Mislim da je svakom srpskom političaru veoma teško da se suoči sa pitanjem Kosova. Medjutim, ne verujem da Srbija može da obnovi kontrolu nad tom pokrajinom. Takodje se uočava da bi bilo kakva promena statusu Kosova mogla da ima velike posledice po unutrašnju političku situaciju i dalje demokratske reforme u Srbiji, i stoga se razrešenju statusa Kosova mora prići oprezno i studiozno. Za Beograd bi svakako najlakše bilo nametnuto rešenje, tako da krivica ne bi pala ni na koga za eventualni gubitak Kosova. Naravno, ja to kažem kao Amerikanac, a ne kao Srbin, jer uvidjam da pred srpskim političarima po pitanju Kosova stoji veliki izazov.

XS
SM
MD
LG