Linkovi

Novinar Samir Kasir poginuo u eksploziji bombe u istočnoj četvrti Bejruta


Atentat na novinara Policija je saopštila da je bomba bila podmenuta ispod sjedišta vozača.

Kasir je bio kolumnista vodećeg libanskog dnevnika An-Nahar i godinama je kritikovao ulogu Sirije u Libanu. Bio je i osnivač Demokratske ljevice, pokreta koji je učestvovao u kampanji koja je na kraju dovela do okončanja sirijskog vojnog pristva u Libanu. Libanski premijer Nabil Mikati osudio je napad kao atak na bezbjednost i slobodu zemlje. Kasirovi politički istomišljenici su za atentat okrivili dio sirijskog obavještajnog osoblja, koje se – kako kažu – i dalje nije povuklo iz Libana. Ubistvo Samira Kasira osudio je i generalni sekretar UN Kofi Anan.

Oslobađanje zatvorenika

Rodbina i prijatelji veselili su se danas na dočeku više od 400 palestinskih zatvotrenika, koje je Izrael, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre, oslobodio iz svojh zatvora i vojnih kampova. Vlada Arijela Šarona u nedjelju je odobrila oslobađanje 900 od ukupno 8.000 palestinskih zatvorenika. Početak oslobađanja Palestinaca podudario se sa najavom drugog sastanka Šarona sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, 21. ovog mjeseca u egipatskom ljetovalištu, šarm el-Šeiku. Abas dobrog zdravlja Palestinski predsjednik Mahmud Abas saopštio je danas da se osjeća dobro nakon što je u bolnici u jordanaskoj prijestonici, Amanu, podvrgnut rutinskim testovima kako bi se utvrdilo da li mu je neophodno pročišćavanje srčanih arterija. Prošle sedmice, Abas se u Vašingtonu sastao američkim predsjednikom Džordžom Bušom, koji ponovio podršku uspostavljanju palestinske države i obećao 50 miliona dolara direkte pomoći rekonstrukciji u Pojasu Gaze, nakon izraelskog povlačenja u avgustu.

AIDS se širi

UN razmatraju napredak u borbi protiv bolesti uzrokovanih HIV virusom. Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da je ostvaren izvestan napredak u globalnoj borbi protiv AIDS-a ali da se bolest i dalje širi i to brže nego ikad. Anan je rekao da je prošle godine prijavljeno više novih slučajeva, kao i više osoba umrlo od side, nego ranijih godina. Pohvali je napore u borbi protiv side u Africi, Jugoistočnoj Aziji i Brazilu, ali je upozorio da samo 12% inficiranih ima pristup lekovima. Anan je kazao i da službe koje se bave prevencijom ne mogu da dodju do velikog broja mladih, a da su žene i devojčice sve češće žrtve te bolesti. Donatori su ove godine obećali da će osam milijardi dolara biti uloženo u programe borbe protiv AIDS-a.

Godišnjica kosmodroma

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kazahstanski kolega po funkciji, Nursultan Nazarbaje prisustvovali su danas obilježavanju 50-togodišnjice otvaranja kosmodroma u Bajkonuru. Dvojica lidera su istovremeno položila kament temeljac za izgradnju nove lansirne rampe, Baitrek, sa koje bi trebalo da bude lansiran svemirski brod Angara, manje štetan po prirodnu okolinu od raketa tipa Sojuz, koje se trenutno koriste. 1961. godine iz Bajkonura je lansiran Sputnjik u kojem je Juri Gagarin obletio Zemlju. Klizišta u Kaliforniji 17 kuća, od kojih je svaka vrijedna nekoliko miliona dolara, uništeno je u klizištu u Laguna biču, o okrugu Oranž, na jugu Kalifornije. Više od 1000 ljudi iz ostalih 350 kuća je evakuisano, a prema podacima lokalnih bolničkih službi – u nesreći je lakše povrijđen pet osoba. Laguna Bič nalazi se oko 80 kilometara južno od Los Anđelesa i smatra se za jednu od najatraktivnijih lokacija na tržištu nekretnina. Uzrok klizišta i dalje nije poznat.

XS
SM
MD
LG