Linkovi

Prema prvim preliminarnim projekcijama rezultata Holanđani velikom većinom odbacili ustav Evropske unije


Prema prvim preliminarnim projekcijama rezultata, koje je objavila holandska TV stanica NOS, protiv ratifikacije Evropskog ustava glasalo je 63 odsto birača. Svega 37 odsto izašlih podržalo je zahtjev vlade premijera Balkenendea koji se snažno zalagao za usvajanje ustava. Rezultat izjašnjavanja u Holandiji nije obavezujući, jer o ratifikaciji državnih dokumenata odlučuje isključivo parlament te države.

Lideri političkih stranaka, su međutim, saopštili da će ispoštovati svaku odluku ukoliko izlaznost birača bude veća od 30 odsto. Na referendum je izašlo 62 odsto upisanih - mnogo više nego što su to ukazivala pred-referendumska istraživanja javnog mnjenja. Holanđani su glasali samo tri dana nakon što je Francuska, takođe na referendumu, sa 55 odsto glasova, odbila da ratifikuje novi evropski ustav. Taj dokument, za sada je prihvatilo devet evropskih država, među kojima Španija i Njemačka. Britanci se još nisu izjasnili. Najavljuje se da bi premijer Bler referendum mogao i da odloži, ali neki analitičari su već proglasili da je priča o evropskom ustavu doživjela neslavan kraj.

Zvanični Brisel, najavljuje, s druge strane, intenzivne konsultacije i iznalaženje načina da se trenutna kriza prevaziđe. O tome će biti riječi na prvom narednom samitu lidera EU, koji je juče u Parizu najavio francuski predsjednik Žak Širak. I tržište je sa skepsom reagovalo na najavljivani rezultat referenduma u Holandiji. Vrijednost eura pala je uoči glasanja na najnižu vrijednost u odnosu na američki dolar od 13. oktobra prošle godine. Danas je jedan euro, na evropskim berzama iamo vrijednost od 1,22 dolara. Negativan ishod referenduma u Holandiji, rekao je neposredno prije glasanja premijer Balkenende, neće biti razlog da on podnese ostavku, ali da će o daljoj sudbini koalicione vlade demohrišćana i liberala odlučiti skupština.

XS
SM
MD
LG