Linkovi

Kristina Galjak: Evropska unija želi jasna pravila i uslove pod kojima će se u Crnoj Gori sprovesti referendum


Za to vrijeme, predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da očekuje da počne dijalog u vezi crnogorskog referenduma, uz pomoć razumnih ljudi u Crnoj Gori i prijatelja u Evropi i međunarodnim institucijama

"EU ne može da se suprotstavlja održavanju referenduma u Crnoj Gori jer je to predviđeno Ustavnom poveljom koju smo podržali. Referendum se mora održati pod jasnim uslovima i normama koje su prihvatljive i rezultiraju ishodom koji se može podržati”, kazala je Galjak za podgoričke ‘’Vijesti’’.

Ona je objasnila da “EU ne želi jednostrani referendum. Zato referendumska pravila i norme moraju biti rezultat širokog dogovora političkih snaga u Crnoj Gori, kao i u bilo kojoj državi koja bi sprovodila tako važnu vrstu izjašnjavanja”, kazala je Galjak. Napominjući da očekuje početak dijaloga u vezi sa crnogorskim referendumom, predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović naglasio je da "pristati na dijalog o referendumu u skladu sa evropskim standardima značilo bi prihvatiti odgovornost za slobodan izbor građana, za demokratsku i evropsku budućnost Crne Gore".

"Volio bih da je dijalog, koji je neophodan, već počeo. Očekujem da poruku Evropske unije kao obavezu razumiju svi u Crnoj Gori", kazao je Marović.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović izjavu Kristine Galjak, kako kaže, nije shvatio kao poziv da počne unutarcrnogorski dijalog o referendumu. Popović to tumači kao bečenu rukavicu onima koji su za narednu godinu najavili održavanje referenduma i navodi da je sada na Đukanoviću da obezbijedi dijalog i uslove za održavanje izjašnjavanja građana. U SNP navode da nema govora o referendumu i ponavljaju stav da je 2006. godina neposrednih izbora, te da se tek nakon toga može razgovarati o pripremama za referendum. Oni tvrde da njihovi današnji razgovori u Beogradu sa liderima Pokreta za očuvanje državne zajednice ne prestavljaju legitimizaciju referenduma. SNP je izrazio protest zbog toga što su Vrhovni i Upravni sud odlučili da crnogorski građani koji su državljani Srbije nemaju biračko i pravo da glasaju na referendumu u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG