Linkovi

Vašington post potvrdio identitet ”dubokog grla“ tokom afere Votergejt


Time je rešena jedna od poslednjih misterija vezanih za aferu Votergejt. List Vašington post je potvrdio izveštaj časopisa Veniti fer da je bivši funkcioner Federalnog istražnog biroa Mark Felt bio izvor koji je prenosio tajne informacije u skandalu Votergejt koji je doveo do ostavke predsednika Niksona 1974. godine. Časopis ”Veniti Fer“ navodi da je identifikovao anonimni izvor poznat kao ”duboko grlo“ koji je pomogao dnevniku Vašington post da, početkom sedamdesetih, razotkrije skandal Votergejt.

Taj časopis je naveo da je ”duboko grlo“, Mark Felt, bivši visoki funkcioner Federalnog istražnog biroa. Veniti fer navodi da je Felt priznao da je on taj koji je tajno prenosio informacije o tom skandalu reporterima Vašington posta Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu. Devedesetjednogodišnji Felt, koji živi u Kaliforniji sa svojom ćerkom, nije komentarisao ali je predstavnik porodice, njegov unuk Nik Džonz, pročitao novinarima saopštenje.

”Porodica veruje da je moj deda, Mark Felt stariji, veliki američki heroj, koji je van onoga što mu je dužnost nalagala i uz veliki rizik, spasao zemlju od užasne nepravde. Mi se svi iskreno nadamo da će ga i čitava zemlja tako doživeti.“

U svojoj knjizi ”Svi predsednikovi ljudi“, dva reportera navode da je ”duboko grlo“ igrao ključnu ulogu u pružanju informacija o nastojanjima Niksonove administracije da sakrije umešanost u provalu u sedište Demokratske stranke 1972. godine u vašingtonskom kompleksu Votergejt. Po toj knjizi je kasnije snimljen popularni holivudski film u kojem glumci koji su igrali urednika Posta, Bena Bredlija, i reportera Boba Vudvorda, diskutuju o verodostojnosti ”dubokog grla.“ Predsednik Nikson je na kraju bio primoran da podnese ostavku zbog skandala Votergejt pošto je Predstavnički dom pokrenuo proces njegovog opoziva pod optužbom da je zloupotrebio vlast. Audio snimci iz Bele kuće su oktrili da je predsednik Nikson lagao kad je demantovao da je uopšte znao da je Bela kuća prikrivala skandal o Votergejtu. Nikson je podneo ostavku avgusta 1974.

”Nastavak borbe tokom predstojećih meseci da bi se dokazala moja nevisnost u potpunosti bi apsorbovao vreme i pažnju i predsednika i Kongresa u periodu kad bi naš fokus u celosti trebalo da bude na važnim pitanjima mira u inostranstvu i prosperiteta bez inflacije kod kuće. Stoga podnosim ostavku na predsednički položaj sutra u podne“.

Bivši pomoćnik u Beloj kući, Aleksandar Baterfild, čovek koji je senatskom odboru koji je istraživao aferu Votergjet ukazao na postojanje sistema audio-snimanja u Beloj kući, izjavio je za Glas Amerik da nije iznenadjen izveštajem časopisaVeniti fer.

”Uvek sam govorio da je Mark Felt vodeći kandidat, jer je bio čovek broj dva u Federalnom istražnom birou. Ukoliko se brižljivo pozabavite stvarima koje je “duboko grlo“ otkrivalo Bobu Vudvordu iz Vašington Posta, shvatićete da su to stvari koje obični izvor ne zna, ali znaju tipovi iz Federalnog istražnog biroa.“

Identitet ”dubokog grla“ je bio jedina preostala misterija vezana za skandal Votergejt i predmet intenzivnog višegodišnjeg nagadjanja istoričara i političkih analitičara u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG