Linkovi

Hodorkovskom devet godina zatvora


Bivši čelnik ruskog naftnog giganta, kompanije «Jukos», Mihail Hodorkovski osudjen je na devet godina zatvora za proneverei utaju poreza. Ista kazna izrečena je njegovom saradniku Platonu Lebedevu.

Hodorkovski je uhapšen u oktobru 2003 godine, a osamnaest meseci, koliko je proveo u zatvoru, biće uračunato u kaznu. Suđenje je trajalo gotovo godinu, a presuda je doneta posle 12 dana razmatranja.

Hodorkovski je posle izricanja presude izjavio da se smatra nevinim i da će uložiti žalbu, dodavši da iza presude stoji Kremlj.

Predstavnik Jukosa Aleksandar Sardin rekao je kako su svi koji rade u Jukosu šokirani i kako kompanija presudu Hodorkovskom smatra “monstruoznim kršenjem pravde koje čini ruski pravosudni sistem".

Predstavnici ruskog tužilaštva tvrde da je reč o privrednom kriminalu i odbacuju tvrdnje opozicije da je optužnica bila politički motivisana.

U Vašingtonu, američki predsednik Buš izjavio je da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ranije preneo svoju zabrinutost u vezi sa tim slučajem. Buš je rekao da je, po svemu sudeći, Hodorkovski proglašen krivim pre sudjenja, i dodao da će SAD pratiti dalji tok sudskog procesa posle ulaganja žalbe advokata.

Pristalice Hodorkovskog i njegovi branioci tvrde da se radi o politickom procesu. Aleksandar Sardin predstavnik za medije Yukosa: " Svi koji rade u Yukosu su sokirani. Presudu smatramo monstruoznim krsenjem pravde koju je pocinio ruski pravosudni sistem", kazao je Sardin. U kaznu Hodorkovskom uracunace se i 18 meseci koliko je do sada proveo u zatvoru.

XS
SM
MD
LG