Linkovi

Američki ambasador Džon Miler: 50% osoba, kojima se trguje širom sveta, mlađe od 18 godina


On naglašava da je cilj godišnjeg izveštaja državnog sekretarijata o trgovini ljudima da zemlje koje su poznate po tom problemu navede na akciju, a ne da ih kazni.

Godišnji izveštaj državnog sekretarijata o trgovini ljudima, koji je prvi put objavljen 2001. na osnovu odluke Kongresa, rangira zemlje prema njihovim naporima na suzbijanju tog problema. Države koje se nalaze na najnižem, trećem, nivou mogle bi da budu izložene američkim sankcijama, kao i gubitkom svih oblika pomoći, osim humanitarne. Ipak, kaznene odredbe se, za sada, dosta blago primenjuju. Ambasador Džon Miler, koji se nalazi na čelu odeljenja državnog sekretarijata za praćenje i borbu protiv trgovine ljudima, nada se da će zemlje svrstane u najnižu kategoriju takvu svoju poziciju protumačiti kao zvono na uzbunu, kako bi počele da deluju.

U intervjuu Glasu Amerike, uoči objavljivanja ovogodišnjeg izveštaja, gospodin Miler ukazuje da u najvećem broju slučajeva države reaguju na američke kritike – kao što su 2002. reagovale članice NATO saveza, Grčka i Turska.

“Te vlade se nisu slagale sa izveštajem, ali 3 meseca po njegovom objavljivanju one su preduzele značajne napore – intenzivirale su hapšenja i suđenja, popravile saradnju sa nevladinim organizacijama, pružile pomoć žrtvama, I pokrenule obrazovne programe kako bi upozorile potencijalne žrtve. Rezultat toga je bio da se više nisu nalazile u najgoroj grupi. To je nada. Cilj svega nije da se zemlje stave u najnižu grupu. Cilj nije da se zavode sankcije. Stvarni cilj je da se postigne napredak u oslobađanju žrtava i da se trgovci stave u zatvore.”

Ambasador Miler ukazuje da borba protiv trgovine ljudima – uz koju idu seksualno ropstvo, prinudni rad u domaćinstvima, fabrikama i na farmama, kao i regrutacija i otmice dece koja prislino postaju vojnici – predstavlja jednu od najvažnijih tema 21.veka. Ambasador Miler ukazuje da je teško doći do tačnih podataka, ali navodi da američke procene pokazuju da se svake godine prokrijumčari između 600 i 800 hiljada ljudi širom sveta, uz napomenu da -- kada se tome doda i ropstvo unutar nekih država -- taj broj prelazi milion. On naglašava da skoro polovinu zzrtava čine deca.

“Baš tako. Kada pogledate seksualno ropstvo, koje je neraskidivo vezano sa prostitucijom, vidite da je većina mlađa od 18 godina. Veliki broj tih mladih je krenuo trbuhom za kruhom, u nadi da će nachi posao. Deca su u centru problema, ona su veoma brojne žrtve.”

Ambasador Miler ukazuje da se, najverovatnije, decom najviše najviše trguje u Aziji, zbog poznatog problema sa takozvanim seksualnim turizmom. Istovremeno, sa žaljenjem je konstatovao da trgovine decom ima i u Evropi kao i svim drugim zemljama uključujući SAD. Prema državnom sekretarijatu, u SAD su prošle godine 14 hiljada stranaca bili žrtve trgovine ljudima. Gospodin Miler veruje da većina zemalja pokušava da reaguje na kritike, ali dodaje da neke zemlje – posebno one koje imaju slabe ili nikakve veze sa SAD, poput Kube – odbijaju da sarađuju. Od 2001. SAD su obezbedile skoro 300 miliona dolara za borbu protiv trgovine ljudima u 120 zemalja.

XS
SM
MD
LG