Linkovi

Elektronska pilula


U ovoj rubrici, već ste mogli da čitate o elektronskoj piluli, opremljenoj minijaturnom digitalnom kamerom i svetlom, koju pacijent može da proguta. Ovaj mali uredjaj, najpre razvijen u Izraelu, a sada i u drugim zemljama, putuje kroz creva i šalje snimke na osnovu kojih lekari mogu da postavljaju dijagnozu. Na žalost, njegovo kretanje ne može da se kontroliše jer lekari ne mogu da zaustave kapsulu da bi pažljivije ispitali ono što ih interesuje.

Jedan istraživač sa američkog univerziteta Karnegi-Melon sada pokušava da elektronskoj piluli doda mogućnost zaustavljanja, pa čak i aktivnog kretanja. U prvoj varijanti pilula ima tri nožice od specijalnog polimera, sa lepljivim završecima, koje bi mogle da se prilepe za unutrašnji zid creva dovoljno snažno da se neko vreme održe u tom položaju.

Druga varijanta je kapsula koja bi, poput teleskopa, mogla da se uvlači u samu sebe. Opremljena nožicama na oba kraja, takva kapsula mogla bi da se kreće unutar creva, brzo stigne do mesta koje se ispituje, a zatim se tu zaustavi i napravi koliko je potrebno snimaka. Druga funkcija mogla bi da bude dostava lekova koji moraju da se primene samo na obolelom mestu. Prototip manji od centimetra, sa tri nožice, već se ispituje u savitljivim plastičnim cevima i prasećim crevima. Iako su ova istraživanja još daleko od praktične primene, lekari kažu da nije daleko dan kada će mikro-roboti lečiti obolele osobe iznutra, pa možda i obavljati strogo lokalizovane hirurške zahvate.

XS
SM
MD
LG