Linkovi

Nakon što je Francuska odbacila evropski ustav, unutrašnje podele se produbljuju


Stav francuskih birača o evropskom ustavu izazvao je u Francuskoj političku krizu. Negativan ishod referenduma naneo je štetu i vladajućoj konzervativnoj stranci francuskog predsednika Žaka Širaka, ali i opozicionim socijalistima.

Rezultati su neodvosmisleni. Blizu 55 posto francuskih birača je u nedelju glasalo protiv ustava Evropske unije, uprkos aktivnoj kampanji dve najveće političke stranke u Francuskoj: Uniji za narodni pokret predsednika Žaka Širaka i opozicionih socijalista da se glasa za ratifikaciju ustava. Predsednik Širak se pojavio na nacionalnoj TV da potvrdi ono što su ankete na izlazu sa birališta već ukazivale: Francuska je postala prva evropska zemlja koja je odbacila povelju Evropske unije.

Širak je rekao da su Francuzi tokom kampanje izrazili zabrinutost i očekivanja i dodao kako ih je čuo, obećavši da će dati ”novi impuls vladinim akcijama.“

Analitičari ističu da su Francuzi glasali protiv ustava Evropske unije iz više razloga. Neki su, na primer, strahovali da će izgubiti velike beneficije i radna mesta pod jačom, više ka slodnom tržištu orijentisanom Evropom. Medjutim, mnogi su glasali iz protesta protiv Širaka i njegove vlade desnog centra. U nedelju je Žak Širak izjavio da će uskoro najaviti promene u vladi. Mnogi posmatrači veruju da će prva promena biti odlazak nepopularnog premijera, Žan-Pjera Rafarena. Rafaren se u ponedeljak ujutro sastao sa francuskim predsednikom u Jelisejskoj predsedničkoj palati, moguće, nagadjaju analitičari, kako bi predao svoju ostavku.

Na listi njegovih eventualnih naslednika su francuski ministar unutrašnjih poslova Dominik De Vilpen i Širakov rival, Nikolas Sarkozi, koji je na čelu Unije narodnog pokreta. Analitičari takodje razmatraju ministarku odbrane Mišel Elio Mari kao mogućeg kandidata za sledećeg premijera.

Odbacivanje ustava Evropske unije u Francuskoj ravno je najvećem udarcu koji je Širak zadobio u maratonskoj političkoj karijeri. Francuski predsednik je prethodno isključio podnošenje ostavke ukoliko ustav EU bude odbačen. Medjutim, analitičari veruju da će to verovatno zbrisati šanse da se 72-godišnji predsednik kandiduje za treći mandat 2007.godine. U intervjuu za radio stanicu Frans-info, lider Socijalističke stranke, Fransoa Olande, kritikovao je francuskog predsednika i rekao da promene u vladi nisu dovoljne.

Olande je istakao da je Francuska izrazila gnev prema vladi na više načina. Ono što je potrebno, rekao je Olande, je stvarna politička promena. Medjutim, on je dodao kako ne veruje da je Širak u stanju da inicira tu promenu. Širakova konzervativna stranka nije jedina u kojoj vlada haos. Ovaj referendum je doveo do dubokih podela u okviru opozicione Socijalističke stranke. Na jednoj strani je gospodin Olande, a na drugoj drugi čovek u stranci, Loran Fabius. Olande je ukazao da neće napustiti položaj. Sada posmatrači razmišljaju kako će Širakovi Konzervativci i Olandeovi socijalisti biti u stanju da ponovo uspostave jedinstvo u strankama pre predsedničkih izbora koji se održavaju za dve godine.

XS
SM
MD
LG