Linkovi

Dominik De Vilpen novi premijer Francuske


Francuski predsednik Žak Širak izjavio je da ubedljivo odbacivanje Ustava Evropske unije na referendumu u nedelju ne znači odbacivanje evrospkog ideala, već je izraz zahteva za akcijom i rezultatima. Obraćajući se naciji preko državne televizije, Širak je rekao da je glasanje dovelo do perioda teškoća i neizvesnosti ali je pozvao na nacionalno jedinstvo u rešavanju tog pitanja. Prethodno je Širak imenovao Dominika De Vilpena za premijera umesto Žan-Pjera Rafarena koji je podneo ostavku posle referenduma. On je takodje rekao da će se Nikolas Sarkozi vratiti na položaj ministra unutrašnjih poslova kako bi zamenio de Vilpena. U Vašingtonu, portparol Bele Kuće obećao je da će saradjivati sa EU uprkos francuskom glasanju, i istakao da je odluka o Ustavu na evropskim biračima.

Mogu' negativan ishod referenduma i u Holandiji

Holandski birači u sredu izlaze na referendum o ustavu Evropske unije – dok ankete pokazuju da će se Holandija pridružiti Francuskoj u odbacivanju evropskog Ustava.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, 60% holandskih birača planira da glasa protiv ustava, dok je u nedelju blizu 55% Francuza na referendumu odbacilo taj dokument. Holandski premijer Jan Peter Balkenende rekao je da bi odbacivanje Ustava ugrozilo reputaciju Holandije kao borca za evropske integracije. Analize pokazuju da Holandjani dele zabrinutost Francuza da bi Ustav potkopao njihov nacionalni identitet.

XS
SM
MD
LG