Linkovi

Mark Felt tvrdi da je bio izvor infomacija u razotkrivanju “afere Votergejt “


Najprije je List "Veniti fer" objavio da je Mark Felt , po sopstvenom priznanju, bio izvor novinarima Vašington Posta koji su razotkrili aferu Votergejt. Potom je, njegov advokat potvrdio informaciju, a ne dugo zatim, učionili su to i dobitnici Pulicerove nagrade - Bob Vudvord i Karl Bernstin.

Njih dvojica su, punih trideset godina, odbijali da otkriju ko je bio njihov izvor informacija, poznat pod imenom “Duboko grlo”, obećavši da će njegov identitet otkriti tek posle njegove smrti.

Jedna od najvećih političkih misterija u Sjedinjenim Državama konačno je razjašnjena. Vudvord i Bernstin su u pisanom saopštenju potvrdili da je "Mark Felt bio 'Duboko Grlo' i da je neizmjerno pomogao prilikom izvještavanja u aferi Votergejt".

"Međutim, kao što to pokazuju i dosjei, mnogo je drugih izvorai zvaničnika pomagalo nama i drugim reporterima Vašington Posta koji je objavio stotine tekstova u vezi sa Votergejtom", saopštili su Vudvord i Bernstin.

“Duboko grlo” je dakle 91-godišnji Mark Felt – izvor informacija o aferi koja je obilježila kraj mandata predsjednika Niksona.

Felt je 1970- bio pomoćnik direktora FBI-ja. Mnogo puta je pominjan kao mogući izvor informacija, ali je on to demantovao. Na drugoj strani veliki broj visokih funkcionera Niksonove admkinistracije tvrdi da Felt nije imao pristup svim povjerljivim dokumentima.

Feltov advokat kaže da je bivši rukovodilac FBI tajnu čuvao više od 30 godina, jer je vjerovao da je to što je uradio bilo na neki način nečasno. O svemu do nedavno nisu znali ni članovi porodice, koji su ga tokom protekle tri godine ubijedili da je on heroj i da to što je učinio mora da mu služi na čast.

Felt trenutno živi u Kaliforniji i vrlo je lošeg mentalnog i fizičkog zdravlja otkako je preživio moždani udar. Feltova porodica je zamolila medije da poštuju njegovu privatnost, a Feltov unuk Nik Džons je pročitao porodično saopštenje u kojem je svog djeda nazvao "velikim herojem koji je bez obzira na svoju dužnost, rizikovao da bi spasio svoju zemlju od užasne nepravde".

"Nadamo se iskreno da će ga država doživjeti na isti način", saopštila je Feltova poriodica.

XS
SM
MD
LG