Linkovi

Smena na čelu Svetske Banke


Sa desetinama hiljada zaposlenih i doprinosom bogatih zemalja, Svetska Banka je najveća svetska institucija za razvoj. Njen novi predsednik je kontroverzna ličnost. Pol Vulfovic prethodno je bio drugi čovek sekretarijata za odbranu i smatra se jednim od tvoraca strategije da se napadne Irak. Od kada je pre tri godine nominovan za novi položaj, Vulfovic je nastojao da rasprši sumnje da nije dovoljno zainteresovan za rat protiv globalnog siromaštva ili da je zagovornik američkog unilateralizma:

«Duboko verujem u misiju Svetske banke. Ne bih prihvatio ovu nominaciju da ne verujem u nju. I važno je da se naglasi da i predsednik Buš veruje u tu misiju, i u značaj smanjivanja siromaštva»

Svetska banka godišnje daje kredite u iznosu od 20 milijardi dolara, a najveći deo pripada najsiromašnijim zemljama u Africi i Aziji. Nensi Berdsol, bivši funkcioner Svetske banke koja sada predvodi neprofitni Centar za globalni razvoj veruje da će Vulfovic dobro obavljati svoj posao, ali je kritična prema tradiciji da se na čelu SB od njenog formiranja 1944. godine uvek nalazi Amerikanac, a još više prema samom načinu selekcije predsednika.

«Meni ne smeta toliko nacionalnost koliko sam proces izbora – koji nije dovoljan transparentan. Taj proces nije jasan većini članica Svetske banke, i ne konsultuju se dovoljno zemlje u razvoju koje su najveći korisnici SB», smatra Nensi Berdsol.

Ona veruje da Vulfovic treba najviše da se koncentriše na to da se postara da se novac troši na efikasan način.

«On bi pre svega trebalo da se snažno zalaže za nezavisne procene tokova pomoći, i to naročito pomoći najsiromašnijim zemljama, kao što su afričke države, od kojih mnoge zavise značajno od pomoći da bi investirale u svoj razvoj»

Iako se mandat Džejmsa Vulfensona na mestu predsednika Svetske banke smatra uspešnim, sam Vulfenson je razočaran što nije uspeo da dobije veću podršku misiji smanjenja siromaštva.

«To je pitanje mira i bezbednosti. Pa opet, za većinu je to pitanje nisko na dnevnom redu», kaže Vulfenson.

Stručnjaci veruju da Vulfovic sada pre svega treba da se koncentriše na to da se novac upotrebljava efikasno, i da se obavlja nezavisna procena potreba različitih zemalja. Njegov mandat predsednika SB traje pet godina.

XS
SM
MD
LG