Linkovi

Kapčan: Bilo bi mnogo bolje da je raspisan jedan, evropski referendum


Nekoliko dana pred glasanje u Francuskoj o novom evropskom ustavu, upitali smo Čarlsa Kapčana, direktora programa za Evropu u uticajnoj nevladinoj organizaciji - Savetu za spoljnopolitičke odnose, za njegovu prognozu ishoda referenduma ne samo u Francuskoj nego i drugim zemljama poput Holandije i Britanije koje tek bi trebalo da ga održe. Evo, kako je na to pitanje odgovorio profesor Kapčan:

"Zabrinut sam u pogledu ishoda referenduma. Nisam uveren da je uopšte trebalo da bude raspisan. Razlog za održavanja referenduma delimično leži u želji da Evropljani mogu da učestvuju u donošenju takve odluke na neposredan, demokratski način. Međutim, nacionalni plebisciti po samoj prirodi stvari podstiču podele, jer u svakoj zemlji dolaze do izražaja unutrašnja pitanja. Možda je bolje rešenje bilo održavanje sve-evropskog referenduma na kojem bi se glasalo, na primer, za evropskog predsednika. To bi, dakle, bio zajednički čin svih Evropljana. Na žalost sada je isuviše kasno i dolazi veoma teška sezona referenduma u Evropi".

Kapčan kaže da je, u međuvremenu došlo do izvesnog slabljenja francusko-nemačke koalicije koja je bila na vrhuncu kada su Širak i Šreder udružili snage protiv rata u Iraku.

"U obe te zemlje, ključne za Uniju, došlo je do određenog preusmeravanja. Pre četiri godine se, na primer, uveliko govorilo o stvaranju federalne Evrope. Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer je iznosio viziju Gornjeg i Donjeg doma evropskog parlamenta i izgradnje stvarnih Sjedinjenih Država Evrope. O čemu se sada raspravlja u Nemačkoj? O njenom nastojanju da dobije mesto u Savetu bezbednosti UN-a. Francuzi se, sa svoje strane, dvoume o evropskom ustavu. Francuska, koja je po mnogo čemu, kolevka Evropske unije, odjednom ne želi evropski ustav. Dakle, u obe zemlje se pojavio novi trend. Ipak, oprezno sam optimističan u pogledu budućnosti Evrope".

XS
SM
MD
LG