Linkovi

Sekretar Čertof se zalažio za čvršću saradnju Vašingtona sa savezničkim država u Evropi i svetu uopšte


Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Majkl Čertof, govorio je protekle sedmice u vašingtonskom Centru za međunarodne i strateške studije o globalnim antiterorističkim aktivnostima. Obraćajući se novinarima i ekspertima, sekretar Čertof je rekao da, kad je reč o ratu protiv terorizma, Sjedinjene Države i saveznici moraju, kako je rekao, vatru gasiti vatrom.

"Nije to rat koji ćemo dobiti na isti način na koji smo pobedili u Drugom svetskom ratu - tako što ćemo na bojno polje izaći sa superiornijom silom. Borimo se protiv mreže (terorista) i jedan od načina borbe je stvaranje naše, anti-terorističke mreže," kaže sekretar Čertof.

Antiteroristička mreža o kojoj govori Čertof sastojala bi se od država koje tesno saradjuju na obaveštajnom, bezbednosnom i drugim poljima kako bi se pratile, onemogućavale i uništavale terorističke organizacije. Bušova administracija tvrdi da je obaveštajna transatlanska saradnja ostala čvrsta, uprkos nesporazumima oko rata u Iraku. Ta saradnja, kaže sekretar Čertof, trebalo bi da se unapredi.

“Kako da te veze podignemo na vićši nivo? Kako da odemo dalje od saradnje na bazi pojedinog slučaja - do stvarnog partnerstva koje će funkcionisati fokusirano na celinu misije, da zajedno sa našim saveznicima obavimo misiju kojom će se osigurati celi svet?”

To je pitanje na koje će Čertof tražiti odgovor tokom predstojeće evropske turneje. Još jedna tema njegovih razgovora na starom kontinentu - mogla bi da buude i nova pasoška politika Vašingtona. Od 26. juna, putnici kojima inače nije potrebna viza za ulazak u Ameriku - moraće da imaju biometričke pasoše. Većinom se tu radi o državljanima zemalja Zapadne Evrope. Sekretar Čertof želi uvodjenje nove tehnologije i za identifikaciju i pregled putnika. Zalaže se, kako je rekao, za uvodjenje parametra bezbednosti - gde bi prethodno pregledani putnici mogli brzo i efikasno da idu s jednog mesta na drugo, dok bi organi reda mogli da se fokusiraju na stvarne bezbednosne prijetnje.

XS
SM
MD
LG