Linkovi

Iranski Savet čuvara revolucije je odobrio da se za predsedničke izbore kandiduju i dva reformistička kandidata


Prethodnog dana, iranski vrhovni vođa je zatražio od Saveta, koji daje odobrenje za kandidovanje, da ponovo razmotri prijave jednog broja reformistički orijentisanih kandidata.

Mustafi Moinu i potpredsedniku Mohsenu Meralizadehu, dvojici najistaknutijih reformista koje je Savet diskvalifikovao, sada je dozvoljeno da se kandiduju, tako da će učestvovati na izborima 17. idućeg meseca. Vrhovni vođa, ajatola Ali Hamenej, juče je pozvao Savet čuvara da preispita svoju odluku, pre svega u pogledu Moina i Meralizadeha. Savet čuvara je odbacio sve kandidate, osim šestorice - od više od hiljadu potencijalnih, među kojima i sve žene. Među brojnima koji su se nadali da će naslediti Muhameda Hatamija, reformistu koji je proteklih osam godina bio na predsedničkom položaju, je i Dadalah Deldali Sardžu, koji je doputovao u Teheran sa jugoistoka zemlje - da bi predao svoju kandidaturu.

“Želja mi je da se uspostavi demokratska zemlja zasnovana na Kuranu”, kaže Dadalah, koji je mislio da će mu glavni rival biti ajatola Akbar Hašemi Rafsandžani. Bez obzira što je ajatola moćni bivši predsednik, koji se treći put kandidovao za taj položaj, Daldalah je verovao da će da osvoji 20 miliona glasova. Džalal Solouki je želeo da postane poznat po svojim sposobnostima, a ne po svom izgledu. Zbog fizičke sličnosti sa bivšim iračkim predsednikom Sadamom Huseinom, nedavno je u Iraku bio uhapšen... Ipak, taj nesporazum je ostavio iza sebe i okrenuo se budućnosti - u politici.

U razgovoru sa novinarom objašnjava da je između filmskih uloga i predsednikovanja, zaključio da je sada potreban zemlji kao predsednik - ako bude izabran. Na podsećanje da liči na Sadama, odvraća da je to sasvim druga priča. 18 godina stara Ezam Gaderi je bila najmlađa među onima koji su se nadali predsedničkom položaju. Kaže da bi se usredsredila na veliki segment mlađeg stanovništva.

“Problemi mladih. Problemi obrazovanja, jer sam i sama želela da se obrazujem, ali nisam imala sredstva.”

To što joj nije dozvoljeno da se kandiduje nije iznenađenje, s obzirom da je ženski rod od početka diskvalifikovan. Ženama je dozvoljeno da se kandiduju za mesta u Parlamentu, ali prema tumačenju Saveta čuvara, iranski Ustav dopušta da predsednik može da bude samo muškarac. A nije čudo što su odbijene i stotine drugih kandidata. Pristalice tvrde linije su prošle godine preuzele kontrolu nad Parlamentom pošto je Savet čuvara diskavlifikovao više od 2400 reformista, među kojima je bilo i 80 tadašnjih poslanika - kojima je bilo zabranjeno da se ponovo kandiduju.

XS
SM
MD
LG