Linkovi

Britanija je jedina medju vodećim članicama EU koja tek treba da utvrdi datum glasanja o novom ustavu EU


Medjutim, mnogi posmatrači ističu da Britanci sebe odvajaju od kontinentalne Evrope i da su rešeni da zadrže specijalne veze sa Sjedinjenim Državama.

Uprkos vodećoj ulozi u Evropskoj uniji, Britanija često zahteva specijalni status i ometa stvaranje većeg evropskog političkog jedinstva, za koje se zalažu Francuska i Nemačka. Ona je jedina zemlja medju prvih 15 zemalja članica Evropske unije koja nije usvojila evro i nije potpisala Šengenski sporazum kojim se olakšavaju putne restrikcije medju zemljama članicama. Istorijska bliskost sa Sjedinjenim Državama takodje odvaja Britaniju od ostale kontinentalne Evrope. Medjutim, otkako se priključila Uniji 1973. Britanija nikada nije bila više okrenuta Evropi. Oko 60 odsto britanskog izvoza ide na evropsko tržište. Učenje francuskog, nemačkog i drugih evropskih jezika postalo je pravilo a ne izuzetak, naročito među mladim Britancima.

Britanci su oko Evropske unije podeljeni, pre svega ideološki, kaže Anatol Liven iz Zadužbine Karnegi. Liberalni Britanci uglavnom podržavaju EU, dok su konzervativci većinom skeptični. Postoje i druge podele, navodi Liven. ”Škoti i Velšani podržavaju Evropsku Uniju, u kojoj sebe vide ravnopravnim sa Englezima. Za to postoje duboki istorijski razlozi. Englezi su, s druge strane, mnogo manje evropski orijentisani .”Čarls Kapčan iz Saveta za spoljnopolitičke odnose, kaže da je zbog spora oko Iraka priličan broj Britanaca počeo da preispituje vrednost tesnih strateških veze sa Sjedinjenim Državama.

“Mnogi danas u Britaniji, posebno medju mladima, ne slažu se sa američkom spoljnom politikom i dovode u pitanje ulogu Britanije kao evropskog mosta ka Americi.”

Pa ipak većina Britanaca nema poverenje u Brisel, naročito u način na koje se donose tamošnje odluke. Skepsu prema EU u kojoj bi dominirale Francuska i Nemačka dele i druge zemlje, kaže Anatol Liven:

“Mnogi u Evropi ne razmišljaju isto kao Francuska i Nemačka. Nisu u pitanju samo istočnoevropske zemlje. Holandjani, Danci, Portugalci, pa čak i Italijani i Španci, izražavaju nedoumicu”.

Glavni zagovornik jačeg vezivanja za Uniju u Britaniji je premijer Toni Bler. On smatra da bi odbijanje novog evropskog Ustava izolovalo i oslabilo britansku poziciju. Za Britaniju je bolje, smatra Bler, da ostane jedna od zemalja koje mogu da utiču na politiku EU naročito u pogledu održavanja bliskog saveza sa Amerikom. Britanija ni u tome nije sama, smatra Čarls Kapčan.

“Zemlje poput Poljske, Danske, Holandije ne žele da budu stavljene u položaj da moraju da biraju između Amerike i Evrope. Za te zemlje je veoma bitno da mogu aktivno da utiču na dalji smer i viziju Evropske unije”.

Za evropske političare je mnogo bolje, dodaje Kapčan, da se zalažu za održavanje snažnih transatlantskih veza umesto oponiranje Sjedinjenim Državama, jer to podstiče podele odnosno potkopava političko jedinstvo kojem Evropa stremi.

XS
SM
MD
LG