Linkovi

Jelko Kacin: Brisel neće određivati referendumske uslove Crnoj Gori i to nije stvar EU


Brisel neće određivati referendumske uslove Crnoj Gori i to nije stvar Evropske unije, ocijenio je poslanik i član Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Jelko Kacin. On je demantovao informacije da se sa nivoa Evropske komisije i parlamenta priprema “direktiva” o uslovima za organizovanje referenduma o samostalnosti Crne Gore.

“Referendum je unutrašnje političko pitanje Crne Gore. Vaša politika mora odlučiti kakva većina je potrebna da bi u očima ljudi bila kredibilna”, kazao je Kacin u intervjuu crnogorskoj agenciji MINA.

“Inicijativa o pripremanju posebnih uslova za organizovanje crnogorskog referenduma ne postoji i ona bila u suprotnosti sa načelima EU koja su bazirana na poštovanju ljudskih prava. Čak i ako bi se pojavila niko je ne bi podržao”, kazao je poslanik i član Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Prema njegovoj ocjeni, za građane Crne Gore ovo je trenutak istine da li će odgovornost za budućnost preuzeti na sebe, da li će vjerovati političkom vođstvu ili će se nastaviti igra »da Srbija nalazi izgovor u Crnoj Gori i obrnuto«. On je naglasio da međunarodna zajednica i EU uvijek prihvataju političku volju građana.

»Prestanite da se pravdate međunarodnom zajednicom, još manje EU ili Havijerom Solanom. To je vaš domaći zadatak, izazov sa kojim se morate sami suočiti. Ako se odlučite za referendum i sprovedete ga zajedno sa svim posljedicama, država će biti kredibilna«, kazao je Kacin.

On je ocijenio nerealnim razmišljanje da međunarodna zajednica pokusava da riješi paralelno probleme Kosova i Crne Gore.

A direktor centra za ljudska prava Nebojša Vučinić ocijenio je da crnogorski referendum može dovesti do određenih tenzija i zaoštravanja, ali ne može ugroziti stabilnost. On je nazvao reliktom velikosrpskog državno-pravnog projekta argument protivnika crnogorske nezavisnosti da referendum može ugroziti stabilnost u regionu.

"Taj projekat nam je nanio mnogo zla, a njegovi akteri danas sjede u Hagu", kazao je Vučinić.

XS
SM
MD
LG