Linkovi

Podeljena Francuska se na referendumu izjašnjava o ustavu Evropske unije


Ustav EU koji bi trebalo da omogući funkcionalniju zajednicu 25, u perspektivi i više, članica podijelo je Francuze. Prema ispitivanjima javnog mnjenja, veću popularnost uživaju protivnici usvajanja tog dokumenta. Oni smatarju da se time narušava suverenitet države i ozbiljno ugrožava autentičnost ekonomske politike vlade u Parizu.

Zagovornici ustava, koje predvodi premijer Rafaren, zalažu se za jaču Evropsku uniju i u njoj nesumnjiv francuski uticaj. Rezultat referenduma u Francuskoj mogao da ima dugoročne posljedice, jer da bi Ustav EU stupio na snagu mora ga ratifikovati svih 25 članica unije. Do sada je devet članica unije ratifikovalo taj dokument.

U srijedu će o ustavu EU glasati i Holanđani i njihova odluka će, iako nije obavezujuća, biti inspirisana glasanjem u Francuskoj. Pored toga – analitičari u Parizu vjeruju da bi neuspjeh referenduma doveo problema na unutrašnjoj političkoj sceni i nanio političku štetu predsjedniku Širaku koji snažno podržava usvajanje ustava.

Francuski predsjednik je upozorio sunarodnike da bi negativan stav o evropskom ustavu uputio poruku negacije evropskim integracijama, čime bi se pojačale podjele, sumnje i neizvjesnost na Starom kontinentu. Širak je rekao da se o dokumentu o kome se Francuzi izjašnjavaju više ne može pregovarati i da u konkretnom slučaju “ne postoji plan B”.

XS
SM
MD
LG