Linkovi

Ričard Majers veruje da je Abu Musab al Zarkavi bio ranjen


Načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Ričard Majers, izjavio je da veruje da je lider terorista u Iraku, Abu Musab al Zarkavi, bio ranjen, ali je dodao da težina njegovih rana i dalje nije poznata.

Informacija o ranjavanju Abu Musaba al Zarkavija pojavila se prvo na jednom islamskom veb sajtu. U jučerašnjem programu tv mreže CBS, general Ričard Majers je rekao da američka vojska prati pomenuti veb sajt i da nema razloga da ne veruje objavljenoj informaciji.

«Skloni smo da verujemo da je ono što objave istinito - kada kažu ranjen je i molimo da se molite za njega. Prema tome, mislimo da je on verovatno zaista bio ranjen.»

General Majers, koji će se uskoro penzionisati, naglašava da će, bez obzira na sudbinu lidera al Kaide u Iraku, američke vojne operacije protiv terorista u toj zemlji biti nastavljene. «Mislim da ljudi treba da shvate da mi gonimo al-Zarkavija, njegove saradnike i njegovu organizaciju neprekidno, da postižemo sve veći uspeh u tome, da smo uhapsili preko 400, a ubili 250 pobunjenika, i da su neki od njih bili bliski saradnici al-Zarkavija.»

U programu tv mreže Foks, Generalu Majersu je postavljeno pitanje u vezi sa izveštajem organizacije Amnesti Internešnel u kojem je oštro osudjeno postupanje prema pritvorenicima, koje drže SAD, u okviru rata protiv terorizma. U izveštaju Amnesti Internešnel uslovi u američkoj vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi uporedjeni su uslovima u logorima - gulazima u nekadašnjem Sovjetskom savezu. General Majers je nazvao te optužbe apsolutno neodgovornim.

«Medjunarodni komitet Crvenog krsta stalno prati uslove u Gvantanamu. To je objekat koji može da posluži kao uzor. Obezbedjeno je da se hrana služi po muslimanskim pravilima i taj program košta 2,5 miliona dolara godišnje kako bi se obezbedilo da se zatvorenici ispravno hrane.»

General Majers je naglasio da je politika američke vlade da se sa svim zatvorenicima postupa u skladu sa medjunarodnim standardima, sadržanim u Ženevskim konvencijama. On je, medjutim, dodao da postoje posebni problemi u slučaju osumnjičenih terorista ili pobunjenika koji se ne bore za bilo koju pojedinačnu državu, a čija mržnja prema Sjedinjenim državama je opasna i duboko ukorenjena.

XS
SM
MD
LG