Linkovi

Američki zakonodavci i lideri poslovnog sveta uputili su snažne kritike Rusiji


Američki zvaničnici kažu da zahtev Rusije za prijem u Svetskoj trgovinskoj organizaciji zavisi od njene predanosti borbi protiv kradje intelektualne svojine.

Američki filmovi, kompakt diskovi i optički diskovi su veliki biznis u Rusiji. Medjutim, američki zvaničnici procenjuju da je prodaja i proizvodnja te vrste robe pretežno nelegalna – jer stopa piraterije iznosi čak 70%. Američki sekretarijat za trgovinu procenjuje da piratizovana i falsifikovana roba u Rusiji američku ekonomiju košta više milijardi dolara kao i desetina hiljada radnih mesta. Američki poslovni lideri nedavno su svoje žalbe izneli pred Kongresom. Metju Gerson, potpredsednik Muzičke organizacije Univerzal kaže da Moskva nije uspela da sprovede zakone protiv piraterije, niti da pravno goni falsifikatore.

«Uprkos našoj saradnji sa administracijom, i interakciji izmedju SAD i Rusije na najvišim nivoima, piraterija i dalje raste».

Stručnjaci kažu da kradja intelektualne svojine pogadja svaki deo planete. Oni dodaju da tu praksu podstiču mreže organizovanog kriminala i da novac od prodaje piratske robe redovno završava u rukama terorista i krijumčara oružja. Boni Ričardson, potpredsednik Američke filmske asocijacije kaže da je veoma teško suzbiti pirateriju u Rusiji.

«Pre dve godine, jedan kriminalac je pucao na automobil koji je vozio jedan od naših istražitelja u borbi protiv piraterije. Incident se dogodio neposredno posle policijskog upada u prostorije gde je vršena piraterija. Bio je to jasan pokušaj da se zastraši naš tim», ističe Boni Ričardson.

Izvršni direktori kompanija i nekoliko američkih zakonodavaca, medju kojima je i kongresmen iz Kalifornije Hauard Berman, kažu da Rusija mora da se pozove na odgovornost pre nego što se nagradi prijemom u Svetsku trgovinsku organizaciju. Berman je napravio poredjenje sa Kinom, koja je 2001 ušla u tu organizaciju ali nije uspela da suzbije svoju rastuću pirateriju.

«Sada, dok pokušavamo da se bavimo problemom piraterije u Rusiji, imamo priliku da izvučemo pouku iz grešaka koje smo načinili u vezi sa intelektualnom svojinom u Kini. Pre nego što dozvolimo Rusiji da udje u STO moramo da zahtevamo striktniju primenu zakona o zaštiti intelektualne svojine.»

Sama Rusija obećala je da će se obračunati sa piratima i zaštititi prava na intelektualnu svojinu.

XS
SM
MD
LG