Linkovi

Govor Vaclava Havela u Kongresnoj biblioteci o ljudskim pravima


Bivši češki predsednik, pisac i politički disident Vaclav Havel izrazio je zabrinutost zbog daljeg kršenja ljudskih prava u mnogim nedemokratskim društvima.

U govoru održanom u Kongresnoj biblioteci ovde u Vašingtonu, Havel je apelovao na Sjedinjene Države i druge demokratije da pruže moralnu i materijalnu podršku borcima za ljudska prava širom sveta. Bivši predsednik Češke republike Vaclav Havel je rekao da se uprkos najnovijem napredovanju demokratije na globalnom planu ljudska prava i dalje krše u mnogim društvima. Mada su mnogi represivni režimi zvanično usvojili Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, oni i dalje odbijaju da poštovanje tih prava uključe u, kako se izrazio, svoj sistem vrednosti. Kao zemlje koje sistematski guše ljudska prava i sudski gone osobe koje zahtevaju poštovanje svojih moralnih, političkih i verskih uverenja Havel je izdvojio Severnu Koreju, Kinu, Belorusiju, Kubu i Burmu. Bivši češki predsednik je istakao da demokratska društva moraju da pomognu gradjanima pod diktatorskim režimima.

”Svako ko živi u demokratskim, slobodnim društvima nema samo moralnu odgovornost negoi vitalni interes da ne bude indiferentan prema sudbini ljudi koji ne uživaju istu tu dobru sudbinu. Oni moraju da pomognu onima koji imaju hrabrost da se, čak i u uslovima gde nema slobode, ponašaju slobodno i pod vladavinom laži iznose istinu na svetlo dana“.

Kao aktivista za ljudska prava u komunističkoj Čehoslovačkoj, Vaclav Havel je bio zagovornik miroljubivih metoda u ostvarenju ljudske slobode. On sada kaže da postoje slučajevi kad je politika popuštanja zlu -- gora od rata. Havel je upozorio da nacionalizam, poput totalitarizma, omogućava gušenje ljudskih prava, i naveo Srbiju i Hrvatsku kao zemlje u kojima je komunistička tiranija zamenjena nacionalističkim, diktatorskim režimima. Havel nacionalizam vidi kao glavni razlog što zemlje bivše Jugoslavije nisu postigle nivo demokratskog razvoja koje su ostvarile druge bivše komunističke zemlje Evrope. Vaclav Havel je apelovao za dalji angažman Sjedinjenih Država na Balkanu.

”Mislim da je u interesu čitave Evrope i čitavog demokratskog sveta da tamo budu angažovan i zainteresovani za uspeh demokratije. Moram da kažem da su Sjedinjene Države u proteklim godinama bile više angažovane i pokazale veću hrabrost od Evrope da se angažuju.“

Vaclav Havel je istakao da je ukrajinska ”narandžasta revolucija“ bila izuzetno važna i jedinstvena.

”Ona nije bila usmerena protiv komunizma niti diktatorskog režima, već protiv postkomunističkog sistema koji kombinuje stil mafije sa indirektnim diktatorskim i manipulativnim režimom. Mislim da živimo u vreme drugog talasa revolucija koje nisu usmerene protiv komunizma već ove vrste postkomunizma.“

Vaclav Havel je proveo dva meseca u Vašingtonu u okviru programa naučne razmene sa Kongresnom bibliotekom. On radi na novoj knjizi, ali je odbio da nam kaže koju temu ona obradjuje.

XS
SM
MD
LG