Linkovi

Predsednik Buš odao poštu američkim ratnim veteranima


Američki predsednik Džordž Buš iskoristio je svoje redovno subotnje obraćanje naciji putem radija da oda poštu svim poginulim američkim vojnicima u svetu.

Za to vreme, penzionisani general Vesli Klark, koji je 2004. godine bio kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije, govorio je o potrebi da se veteranima i aktivnim vojnicima oda pošta tako što će im biti obezbedjena adekvatna zdravstvena nega. Predsednik Buš pozvao je sve Amerikance da se ovog vikenda, dok se obeležava Dan sećanja, sete onih koji su podneli najvišu žrtvu za SAD.

«Naši gradjani žive u slobodi zato što su patriote spremne da služe i da se žrtvuju za našu slobodu».

U ponedeljak, predsednik će posetiti nacionalno groblje u Arlingtonu da bi odao poštu poginulim vojnicima. Na Arlingtonskom groblju sahranjeno je više od 260,000 vojnika, medju kojima su veterani iz svih ratova od američke revolucije 1776. do današnjih konflikta u Iraku i Avganistanu. Buš je rekao da je takodje važno da Amerikanci odaju poštu onima koji danas brane njihovu slobodu.

"Danas se jedna nova generacija Amerikanaca žrtvuje u ime mira i slobode, a neki su dali svoj život za taj cilj».

Više od 1600 američkih vojnika poginulo je u Iraku, a oko 200 u Avganistanu. Predsednik Buš izjavio je da, dok zemlja žali za njima i odaje počast njihovoj žrtvi, Amerikanci treba da imaju na umu da su ti vojnici duboko verovali u ono za šta se bore. General u penziji Vesli Klark, koji je se obratio naciji putem radija u ime Demokratske stranke, rekao je da za njega Dan sećanja donosi uspomene na njegove saborce iz Vijetnamskog rata.

«Za mene lično Dan sećanja ima poseban značaj. Ovog ponedeljka sećaću se vojnika koji su služili u Drugom svetskom ratu i Koreji, i inspirisali me da udjem u vojnu službu 1962. Ali kao i mnogi drugi iz moje generacije, takodje ću se sećati brojnih prilika kada sam obišao Spomenik vijetnamskim veteranima u Vašingtonu. Sećaću se onih koji su nesebično dali svoje živote i platili najvišu cenu da bismo mogli da živimo u slobodi».

General Klark takodje je iskoristio svoje obraćanje da naglasi da vojnicima koji se vrate kući, a posebno pripadnicima Nacionalne garde i rezervistima, treba da budu ukazani poštovanje i počast koje zaslužuju u vidu adekvatne zdravstvene zaštite.

«Insistiramo na tome da rezervisti i pripadnici Nacionalne garde dobiju zdravstveno osiguranje preko vojske, baš kao što ga dobijaju aktivni vojnici. Isto tako je važno da ispunimo svoje obećanje veteranima i obezbedimo im medicinsku negu koja im je potrebna. To znači da treba u potpunosti finansirati sistem uprave za veterane».

Ranije ovog meseca, Kongres u kome većinu imaju Republikanci, odbacio je plan da se vojno zdravstveno osiguranje trajno proširi na pripadnike Nacionalne garde i rezervnih snaga, i njihove porodice. Prema tom predlogu zakona, trebalo je da oni dobiju iste beneficije kao i aktivni vojnici, ali su mnogi Republikanci ocenili da je takav plan previše skup. U ponedeljak će Buš prisustvovati ceremoniji povodom Dana sećanja na nacionalnom groblju u Arlingtonu, kod Vašingtona.

XS
SM
MD
LG