Linkovi

Iračke snage bezbednosti se pripremaju da uspostave kordon oko Bagdada


U dvostrukom samoubilačkom napadu ispred iračke vojne baze na severu Iraka, poginulo je pet Iračana. U međuvremenu, Iračka vlada je potvrdila smrt Japanca koji je radio na obezbeđenju, otetog početkom ovog meseca. U vezi sa nasiljem koje se nastavlja, nova vlada se priprema da iduće nedelje započne ofanzivu na pobunjenike sa 40 hiljada vojnika i policajaca. Irački zvaničnici su saopštili da je pet pripadnika iračkih bezbednosnih snaga poginulo kada su bombaši samoubice aktivirali eksploziv u dva automobila ispred vojne baze na severu Iraka. Prema saopštenju nadležnih iz lokalne bolnice, 45 ljudi je ranjeno. Irački pobunjenici i islamski ekstremisti vrše napade na još neiskusnu vojsku i policiju u nadi da će zaplašiti Iračane koji su voljni da sarađuju sa novom vladom i koalicionim snagama. Samo ovog meseca, u napadima pobunjenika je poginulo više od 620 osoba. Uprkos teškim gubicima koje trpi irački narod, predsednik Buš je istakao da je većina i dalje predana demokratiji i slobodi.

“Narodi Iraka i Avganistana su rešeni da obezbede svoju slobodu i mi ćemo im pomoći. Obučavamo iračke i avganske snage da bi mogle da se bore protiv neprijatelja i brane sopstvene zemlje, a onda će naše trupe da se vrate kući sa zasluženim počastima.”

U međuvremenu, u sinoćnjem napadu automobilom bombom na konvoj iračke policije u Tikritu, poginula su najmanje dva civila i ranjene 24 osobe, među kojima je nekoliko policajaca. Na drugoj strani, brat japanskog radnika na obezbeđenju otetog pre tri nedelje, potvrdio je njegovu smrt kada je video fotografije krvavog leša muškarca iz Azije postavljene na veb sajt jedne ekstremističke organizacije. Čuvar, Akihiko Saito, bio je japanski vojnik koji se potom zaposlio u jednoj britanskoj kompaniji za obezbeđivanje u Iraku. Saito je jedan od gotovo 200 stranaca koji su kidnapovani u Iraku i jedan od 30 koje su otmičari ubili. Osim stranaca, hiljade Iračana se otimaju i drže do isplate otkupa ili ubiju. U pokušaju da se obuzda ovo bezakonje i kriminal, nova vlada koju predvode šiiti, prošle nedelje je objavila da počinje veliku bezbednosnu operaciju u Bagdadu. Ministri odbrane i unutrašnjih poslova su saopštili da će 40 hiljada pripadnika iračkih bezbednosnih snaga biti iduće nedelje mobilisano za opkoljavanje prestonice u operaciji iskorenjivanja pobunjenika i zaustavljanja talasa napada automobilima bombama koji su pogađali zemlju proteklog meseca. Nije jasno da li će američke snage učestvovati i u ovoj velikoj ofanzivi, mada su širom Iraka već u toku četiri združene iračko-američke operacije protiv pobunjenika. Na nedavnoj konferenciji za novinare u Sekretarijatu za odbranu, armijski brigadni general Karter Ham nije hteo da kaže da li će u ovoj najnovijoj operaciji učestvovati i američke snage, ali je odao priznanje iračkoj vladi što je preduzima.

“Mislim da je ovo veoma dobra vest. I to što su o operaciji kao što je ova govorili irački ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, u svakom slučaju ukazuje na važnost koju prelazna vlada pridaje ovakvim operacijama protiv pubunjenika. Iako nije prikladno da mi govorimo o budućim operacijama, mislim da se ovim pokazuje sve veće samopouzdanje i sposobnost iračkih bezbednosnih snaga. Mislim da je to samo po sebi pozitivan znak.”

Kada operacija bude počela, iračke bezbednosne snage će da postave 675 kontrolnih punktova, koje će dopunjavati dodatne linije kontrole protoka saobraćaja u Bagdadu i okolini.

XS
SM
MD
LG