Linkovi

Petersen: Ne može se govoriti o rezultatima procene standarda


Savjet bezbjednosti UN-a razmatraao napredak u primjeni standarda demokratskog društva na Kosovu što je ujedno bila i poslednja "tehnička procjena" ostvarenog, uoči sveobuhvatne analize, koja će biti obavljena tokom ljeta. Generalni sekretar UN-a Kofi Anan, u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti izrazio je zabrinutost zbog činjenice da Kosovo još nije u potpunosti ispunilo ni jedan od osam standarda demokratskog društva na kojima insistira Svjetska organizacija, ali je izrazio zadovoljstvo zbog nastojanja privremenih kosovskih institucija da sprovedu postavljene standarde.

Nakon današnje sjednice nije objavljena posebna izjava predsjedavajućeg, ali je nakon sjednice, u društvu šefa UNMIK-a Sorena Jesen-Petersena, danaski ministar inostranih poslova Per Stig Meler – saopštio da Savjet bezbjednosti podržava izvještaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija kojim je za ljeto najavljena sveobuhvatna revizija standarda demokratskog društva na Kosovu. Ukoliko ta procena bude pozitivna, razgovori o statusu Kosova bi, prema najavama Svjetske organizacije, mogli da počnu na jesen.

Šef misije UN na Kosovu Soren Jesen Petersen kazao je novinarima nakon zasijedanja da je Savjet bezbjednosti uputio jasnu poruku da se ne može unaprijed govoriti o rezultatima procjene standarda i da kosovski lideri moraju da shvate ozbiljnost upozorenja da se ne može ići naprijed ako manjine u kosovskom društvu ne budu uživale slobode i ljudska prava koja važe u Evropi. Petersen je rekao kako očekuje da će Generalni sekretar UN već tokom naredne sedmice naimenovati specijalnog izaslanika koji će nadgledati procjenjivanje standarda. Vlasti u Beogradu, podvukao je Petersen, moraju igrati konstruktivnu ulogu i ohrabriti Srbe na učešće u kosovskim institucijama. Petersen je na to posebno ukazao u svom obraćanju Savjetu bezbjednosti:

“Želim da kažem da 15 meseci posle martovskih nereda "nema pravog poziva iz Beograda da se kosovski Srbi vrate na Kosovo. Siguran sam da bi se mnogo više Srba vratilo ako bi Beograd poslao jasan pozitivan signal kosovskim Srbima ", ocijenio je Petersen, koji je pored toga u uvodnom izlaganju ocijenio da se na Kosovu mnogo toga mora učiniti, posebno na zaštiti manjina i procesu povratka raseljenih - ali je rekao da je siguran da će se situacija na Kosovu postepeno i konstantno poboljšavati, jer postoji volja privremenih institucija da stvore istinsko multietničko društvo.

”Predstavnik Sjedinjenih država Stjuart Holiej je, uz saglasnost sa ocjenom generalnog sekretara Kofija Anana da standardi nisu u potpunosti ostvareni, rekao kako vjeruje da se Kosovo nalazi "na pravom putu".

Ocjenu implementacije standarda ne bi trebalo prejudicirati i uzeti "zdravo za gotovo", već bi trebalo nastaviti proces stvaranja i stabilizacije multietničkog društva – kazao je predstavnik Sjedinjenih država.

Ruski predstavnik u Savjetu bezbjednosti kazao je da vjeruje "Beograd želi da učestvuje i igra važnu ulogu u procesima na Kosovu" uz ocjenu da je rešavanje problema Kosova veliki test za međunarodnu zajednicu i da bi status trebalo tražiti uz koordinaciju sa Kontakt grupom i u okvirima koji će garantovati stabilnost.

Britanski ambasador Emir Džons Peri ponovio je poziv većine diplomatkih predstavnika Beograd - da kosovske Srbe ohrabri da se uključe u rad kosovskih institucija. Britanski diplomata je kazao i kako bi u razmatranju budućeg statusa Kosova trebalo imati u vidu i nezavisnost kosova kao opciju, ali da će medjunarodna zajednica pozdraviti "svako rješenje o kojem se zainteresovane saglase”.

Po riječima ambasadora Luksemburga – koji je govorio i u svojstvu predsjedavajućeg EU – Briesl će nastaviti da se angažuje u izgradnji i stabilizaciji multietničkog Kosova, koje – kako je rekao – bez obzira na status, mora imati evropsku perspektivu.

Predstavnik Beograda, šef koordinacionog centra za Kosovo, Nebojša Čović pozdravio je politički izveštaj Kofija Anana kao izbalansiran, ali je kritikovao navode šefa UNMIKa i poteze koji, kako je rekao ugrožavaju kredibilitet međunarodne prelazne uprave i dovode u sumnju njenu nepristrasnost. Čović je u tom kontekstu, između ostalog naveo odluku o formiranju Kosovskog foruma u okviru priprema albanske strane za predstojeće pregovore o statusu Kosova.

“Time se grubo krši rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN”, kazao je Čović.

Čović je nakon sjednice novinarima rekao da se Srbi uključiti u rad kososvkih institucija, ako im međunarodna zajednica przuži garancije da Kosovo neće biti nezavisno.

Šef danske diplomatije Per Stig Meler rekao je novinarima da su on i Nebojša Čović saglasni da svako rešenje za Kosovo mora doprinijeti normalizaciji i stabilizaciji regiona koji mora da ostvari svoje evropske ambicije. Rešavanje pitanja Kosova približiće Srbiju i cio region evropskim integracijama, kazao je Per Stig meler, koji je predsjedavao sjednicom .

XS
SM
MD
LG