Linkovi

Danijel Server: Bez obzira na ishod procesa, ne mislim da Srbija gubi nešto što danas ima


Pošto se u Njujorku desilo ono što su svi uglavnom i očekivali - najavljen je sveobuhvatni proces kojim će se oceniti ispunjenje standarda - zamolili smo potpredsednika Američkog inistituta za mir, Danijela Servera, da nam kaže da li se, po njegovom mišljenju, uopšte uzimaju u obzir opaske Beograda koji je svetu jasno i glasno danas rekao da se NE slaže sa optimističnim stavom medjunarodne zajednice o stanju u toj pokrajini.

Server: "Beograd jeste akter, Beograd treba da bude akter u ovom procesu, ali nisam siguran da je vrlo pozitivan akter. Bograd bi trebalo da podstakne kosovske Srbe da učestvuju u kosovskim inistitucijama i da se vrate na Kosovo. A to ne čini jer ne želi integraciju kosovskih Srba već podelu Kosova. Medjunarodna zajednica se protivi izmeni granica kao načinu za izgladjivanje etničkih razlika. Bez obzira na ishod procesa, ne mislim da Srbija gubi deo teritorije, ne mislim da gubi nešto što danas - ima. Najbolji pregovarački stav koji bi Beograd mogao da zauzme, jeste da podstakne puno učešće kosovskih Srba u kosovskim inistucijama i da u potpunosti učestvuje u medjunarodnom procesu, bez obzira što je to teško zbog domaće političke scene u Srbiji. Time bi Beograd za sebe izdejstvovao najbolje rešenje".

Glas Amerike: Upitali smo Danijela Servera da li to znači da se voz moguće nezavisnosti Kosova već zahuktao i da juri ka svom cilju bez obzira šta Beograd učini ili ne učini?

Server: "Voz još uvek nije napustio stanicu, najavljeno je kreće tek u julu. Albanici se pripremaju: znaju kako moraju da se ophode prema sprskoj manjini, znaju da Srbima moraju da omoguće povratak i da se postaraju za obnovu njihovih domova i crkava. I Srbi bi trebalo da rade na zauzimaju najboljih mogućih pozicija. Činjenica je da Kosovo nije u najboljem položaju da u bliskoj budućnosti pristupi EU, dok Srbija -- jeste. Srbija može da ostvari kandidaturu vrlo brzo; ako želi da čeka da i Kosovo stasa za to, čekaće godinama, a to bi bilo nerazborito. Srbiji je svakako bolje da postane članica EU pre Kosova jer bi zahvaljujući članstvu mogla da ima veto nad Kosovom. U evropskom delu ove jednačine - mnogo toga je vrlo pozitivno baš za Beograd".

Glas Amerike: U svetlu svih navedenih neminovnosti, pitamo Danijela Servera šta bi Beograd - pred početak procesa koji vodi pregovorima o konačnom statusu Kosova - trebalo da uzme u obzir da bi ojačao svoju poziciju.

Server: "Potrebno je da medjunarodna zajednica čuje od Srbije da je čvrsto privržena integraciji Srba na Kosovu... Takodje, ako se Beograd pojavi na pregovorima o konačnom statusu Kosova, a general Mladić nije u Hagu, Srbija će biti u nepovoljnom položaju. Da bi Srbija bila u boljoj poziciji u očima međunarodne zajednice, svi ratni zločinci moraju do jula biti u Hagu... Isto tako, Beograd bi trebalo da podstakne povratak kosovskih Srba na Kosovo jer - u krajnjoj instanci - upravo prisustvo Srba na Kosovu potkrepljuje srpsko polaganje prava na Kosovo! A ako Beograd izadje samo sa opcijom podele Kosova izmedju Srba i Albanaca - to ničemu ne vodi jer je taj scenario medjunarodna zajednica već odbacila".

XS
SM
MD
LG