Linkovi

Kosumi: Sa Koštunicom ne mogu da diskutujem o problemima na Kosovu ali mogu o problemima na relaciji Priština-Beograd


Zamoljen da prokomentariše formulu Beograda “više od autonomije a manje od nezavisnosti” premijer Kosova Bajram Kosumi uzvratio je u ekskluzivnom intervjuu za Srpski servis Glasa Amerike: “Za mene je adekvatna formula nezavisnost Kosova…” Sa premijerom Kosumijem razgovarala je naša saradnica, Vesna Bojičić:

Glas Amerike: Ukoliko je za Vas nezavisnost jedina politička opcija za budućnost Kosova, kako zamišljate položaj manjina, posebno Srba, tada -- ako već sada svi oni žive u vrlo teškim uslovima?

Kosumi: U privremenim institucijama radi oko 2600 pripadnika manjinskih zajednica većinu od ovog broja čine Srbi. Ti radnici svakoga jutra dolaze na posao i normalno obavljaju svoje radne obaveze sa kolegama Albancima. Svi oni se kreću normalno, bez posebnih mera bezbednosti. Mogućnost povratka Srba više je problem ekonomske nego političke prirode. Vlada Kosova zastupa progresivnu politiku i pospešuje povratak raseljenih. Svi raseljeni sa Kosova su naši gradjani tj. gradjani Kosova i oni treba da se vrate svojim domovima i uživaju pravo na svoju imovinu. Posebno treba obratiti pažnju na inostrana kapitalna ulaganja koja su preduslov za stvaranje radnih mesta što je i osnov za povratak.

Glas Amerike: Da li prihvatanje poziva za dijalog na relaciji Priština Beograd uistinu znači da se ubrzo može očekivati rešavanje ključnih nesporazuma izmedju privremenih institucija i vlade Srbije?

Kosumi: Zahvalio sam se javnom deklaracijom premijeru Koštunici što je najzad, šest godina nakon okončanja rata, odlučio da se sastane sa predstavnicima vlade u Prištini i samnom kao premijerom, te pokrene razgovore oko rešavanja postojećih problema. Bitno je da smo spremni za sastanak, da smo probili led za sve buduće pregovore. Teme o kojima cemo razgovarati necemo odredjivati ni ja ni on, vec nase ekipe zaduzene za protokol. Sigurno je da ne mogu sa Koštunicom da diskutujem o problemima na Kosovu ali mogu o problemima na relaciji Pristina-Beograd.

Glas Amerike: Šta možete da poručite kosovskim Srbima?

Kosumi: Ponoviću ono što sam rekao Srbima u Babljaku, selu nadomak Uroševca, za koje sam siguran da veruju u budućnost, slobodu i društvo na Kosovu. Mi skoro svi živimo u istim uslovima; niko od nas nije zadovoljan onim što imamo. Mi smo siromašno društvo, najsiromašniji u Evropi, u tranziciji, društvo tek izašlo iz rata. Ali mi ćemo naći hrabrosti i dobru volju da gradimo bolje sutra, da verujemo u demokratske procese i da idemo napred. Kosovo će postati jedno evropsko, demokratsko mesto ne samo za Albance nego za sve gradjane Kosova i svi gradjani Kosova imaće jednaka prava i obaveze.

XS
SM
MD
LG