Linkovi

Džon Sitilidis: Ne možemo imati selekivan pristup i dvostruke standrade za Kosovo


Predsednik Savetodavnog odbora za jugoistočnu Evropu u vašingtonskom centru Vudro Vilson, Džon Sitilidis bio je predsedavajući i organizator nedavno održanog simpozijuma “ Ko može da upravlja Kosovom?” U svetlu današnjeg davanja zelenog svetla procesu koji vodi konačnom statusu Kosovoa, kolega Branko Mikašinović ga je zamolio da se na kosovsku problematiku osvrne u svetlu nove američke inicijative.

Džon Sitilidis: Treba pozdraviti novu američku inicijativu i predloge za rešenje budućeg statusa Kosova i preostalih pitanja na Balkanu. Medjutim, mene zabrinjava selektivan prilaz administracije u nekim aspektima: mogućnost podele Kosova nija na pregovaračkom stolu čak ni kao jedna od opcija, kao što je to naglasio državni podsekretar Nikolas Berns. Ako je jedna od opcija nezavisnost Kosova, što ustvari predstavlja akt cepanje Srbije, onda to znači da se o pitanju podele teritorije razmišlja na selektivan način. Moralo bi se dozvoliti da se podela omogući kao valjan i legitiman princip i drugoj strani. Ako Kosovo dobije nezavisnost, onda bi to isto pravo trebalo da imaju i srpski delovi te pokrajine u skladu sa istorijskim i demografskim faktorima. Ukoliko podela Kosova nije opcija na pregovorima o budućem statusu te pokrajine, zašto onda ne isključiti i mogućnost nezavisnosti Kosova? Drugim rečima, ne možemo imati selekivan pristup i dvostruke standrade, već bi trebalo uzeti u razmatranje sve opcije.

Glas Amerike: Vlada Srbije podržava maksimalnu autonomiju za Kosovo, decentralizaciju i povratak izbeglica -- ali ne i nezavisnost. Kako se to može ostvariti?

Džon Sitilidis: Pitanje statusa Kosova, decentralizacija i povratak izbeglica će se najbolje rešavati direktnim razgovorima izmedju Beograda i Prištine i kooperacijom okolnih zemalja. Eventualno nametnuo rešenje od strane medjunarodne zajednice neće biti delotvorno i moglo bi, dugoročno gledano, da bude kontraproduktivno i izazove nove konflikte i nasilja. Direktni razgovori izmedju suprostavljenih strana su od presudne važnosti.

Glas Amerike: Kakva bi mogla da bude uloga Vašingtona i Brisela u pružanju pomoći pregovaračkom procesu?

Džon Sitilidis: Vašingnton se već aktivno agnažovao. Medjutim, Evropa to do sada nije učinila što ukazuje na daleko širi problem izmedjuVašingotna i Birsela. Evropa je sklona kritici, ali ne i delotvornoj aktivnosti, pa breme političke, ekonomske i vojne odgovornosti, pada na SAD. Evropska unija bi treblao da bude daleko veiše zainteresovana za dogadjaje na Kosovu i da ohrabri Balkan u pravcu kolektivne evropske budućnosti, umesto što čeka na inicijative Vašingtona.

XS
SM
MD
LG