Linkovi

Crnogorska Vlada utvrdila Predlog amandmana na Ustavnu povelju državne zajednice


Amandmani na Ustavnu povelju predstavljaju pravno tehničku operacionalizaciju Sporazuma o izmjeni Ustavne povelje, potpisanog u Beogradu 7. aprila, saopšteno je iz ministarstva pravde Crne Gore.

U Podgorici je usaglašen i Predlog deklaracije o pridruživanju Evropskoj uniji Prema riječima crnogorskog ministra pravde Željka Šturanovića, prvim amandmanom se određuje da se neposredni izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore održavaju odvojeno u obje države članice, onda kada se održe izbori za republičke parlamente. Mandati sadašnjih poslanika u Skupštini državne zajednice biće produženi do održavanja ovih izbora.

"Drugi amandman govori o tome da se regulative o referendumu moraju zasnivati na međunarodno priznatim demokratskim standardima, što znači da će država članica koja organizuje referendum sarađivati sa Evropskom unijom na poštovanju međunarodnih demokratskih standarda, kako je to predviđeno Ustavnom poveljom", kazao je Šturanović.

Prema trećem amandmanu, za sprovođenje ovih amandmana biće donijet poseban zakon koji je Vlada danas usvojila.

"Očekujem da će u junu skupštine Crne Gore i Srbije razmatrati i usvojiti ove amandmane i proslijediti ih parlamentu državne zajednice na konačno usvajanje", kazao je Šturanović.

Nakon jučerašnjih intezivnih razgovora poslaničkih klubova Demokratske partije socijalista, Socijalističke narodne i Socijaldemokratske partije, danas je u potpunosti usaglašen Predlog deklaracije o pridruživanju Evropskoj uniji. Iako poslanici nisu stigli da se o Predlogu izjasne, dogovoreno je da SNP i vladajuća koalicija povuku svoje predloge, koji su već u skupštinskoj proceduri, i da se pojave kao zajednički predlagač usklađenog teksta Deklaracije, u kome će biti potpuno izbjegnuto pominjanje državnog statusa Crne Gore, što je i bila ključna prepreka da se do dogovora dođe ranije.

XS
SM
MD
LG