Linkovi

Američki ambasador u SCG Majkl Polt uputio oštro pismo gradonačelniku Niša Smiljku Kostiću


Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt uputio je oštro pismo gradonačelniku Niša Smiljku Kostiću u kome mu najavljuje mogućnost prekida saradnje zbog informacija da gradska vlast namerava da ukine institucije koje su osnovane uz finansijsku pomoć SAD.

Američka ambasada u Beogradu potvrdila je da je gradonačelnika Niša ali i predstavnike još nekih gradova u Srbiji informisala da pomoć koja se finansira novcem američkih poreskih obveznika neće biti pružena entitetima koje kontrolišu ili su u vlasništvu zvaničnika koji se protive saradnji s Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, protive se demokratizaciji ili drugim reformama. Američki ambasador pisao je niškom gradonačelniku neposredno pošto je Kostić zajedno sa liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem poklonio automobil sinu generala Vladimira Lazarevića koga je Haški tribunal optužio za zločine na Kosovu.

Inače, istražni sudija beogradskog Okružnog suda Milan Dilparić najavio je da bi optužnica protiv odgovornih za ubistvo više od sedam stotina kosovskih Albanaca, čija su tela pronađena u tri masovne grobnice u Srbiji, mogla bi biti podignuta do kraja 2005. godine. Do sada je predstavnicima UNMIK predato 418 tela, a sutra će na administrativnom prelazu Merdare biti predata još 64 tela. Stručnjak za sudsku medicinu iz Prištine Asim Kerdžaliju rekao je da su sve identifikovane žrtve kosovski Albanaci i da je dejstvo vatrenog oružja utvrđeno na više od 80 odsto žrtava a da za ostale ne može da se utvrdi uzrok smrti.

I predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović posle razgovora sa mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjem izjavio je da državna zajednica mora da nastavi da izvršava obaveze prema Haškom tribunalu i da mora da nađe način da završi slučaj haškog optuženika Ratka Mladića. Siguran sam, rekao je Marović, da će Srbija i Crna Gora konačno skinuti sa sebe Damoklov mač slučaja Mladić koji nam može, svojim pozitivnim rešenjima, otvoriti sva vrata ubrzane integracije u evroatlantske institucije.

XS
SM
MD
LG