Linkovi

Pjer Ričard Prosper: Poruka koju sam preneo gospodinu Ljajiću je dvostruka


Kada je reč o saradnji SCG sa Haškim tribunalom, sada se svi zajedno nalazimo u jednoj potpuno novoj, pozitivnoj fazi, ističe Pjer Ričard Prosper, američki ambasador za pitanja ratnih zločina. U kraćem intervjuu koji je ambasador Prosper dao ekskluzivno za naš program posle susreta sa ministrom za ljudska i manjinska prava SCG, Rasimom Ljajićem, on je pohvalio Beograd zbog napretka u saradnji sa Haškim sudom, ali i podsetio na preostale obaveze od kojih, izmedju ostalog, zavisi i sertifikacija američke pomoći Srbiji.

Prosper: Poruka koju sam preneo gospodinu Ljajiću je dvostruka. Prvo, pozdravio sam ga i izrazio zadovoljstvo napretkom načinjenim u Srbiji u pogledu saradnje sa Hagom. Za SAD je važno da se konstatuje da su načinjeni značajni koraci, ali drugi deo poruke je da, dok se bližimo finišu postoji još nekoliko preostalih koraka koje treba preduzeti, a to je, konkretno, hapšenje Ratka Mladića. Kada se to desi, smatramo da ćemo moći da stavimo to pitanje iza nas, podržimo domaća sudjenja u Srbiji i preuzmemo korake koji će Srbiju voditi ka evroatlantskim institucijama.

Glas Amerike: S obzirom na to da su zvaničnici u Vašingtonu protekle nedelje ponovili da tvrdnje vlasti u Beogradu da ne mogu da lociraju Ratka Mladića nemaju kredibilitet, postavlja se pitanje da li je za sertifikaciju američke pomoći Srbiji neophodno direktno izručenje, ili znak da Beograd ulaže realne napore da uhapsi haškog otpuženika?

Prosper: Sa napretkom koji je učinjen mislim da je za nas važno da saslušamo Srbiju i Beograd dok procenjuju svoje mogućnosti u tom smislu, ali naš zakon kaže da je za sertifikaciju potrebno da budemo uvereni da Srbija preduzima sve korake odnosno mere u njenoj moći da pronadje generala Mladića. To ćemo svi morati da razmotrimo narednih dana i nedelja dok razmatramo odluku o sertifikaciji ali je važno napomenuti da je proteklih nekoliko meseci zabeležen značajan progres i to pokazuje i nagoveštava kakve su namere vlade u Beogradu. Definitivno smo sada u jednoj novoj fazi saradnje. Kao što sam rekao, nadomak smo finiša trke, i samo je pitanje kada ćemo preći tu crtu.

Glas Amerike: Kada je reč o saradnji sa Haškim sudom, zvaničnik Stejt Dipartmenta Čarls Ingliš u sredu je naglasio da je Priština odmah po objavljivanju optužnica izručila Hagu sve optužene za zločine nad Srbima i nealbancima dok je, kako je rekao, Beogradu bilo potrebno 16 meseci da generale optužene za zločine nad Albancima izruči sudu u Hagu.

Prosper: Ja ne želim da pravim takva poredjenja, jer su okolnosti i situacije različite, kada pogledamo sa čim je Beograd morao da izadje na kraj i prevazidje kada je reč o saradnji sa Hagom, to je zaista mnogo, i ako pogledate veliki broj ljudi koji je došao u sud iz Beograda proteklih godina, to je značajan broj, i uz to su došli politički izazovi. Sada smo blizu kraja puta, nema svrhe osvrtati se na prošlost, hajde da pogledamo unapred, da vidimo šta su konačni koraci koji treba da se načine.

Glas Amerike: U svetlu činjenice da su na teritoriji i Kosova i Srbije pronadjene masovne grobnice sa telima žrtava rata krajem 90-ih, a da su na Kosovu u proteklih mesec dana pronadjene dve nove, u kojoj su meri obe strane po njegovoj oceni spremne da se suoče sa svojim ratnim zločinima s kraja 90-ih?

Prosper: Mislim da je čitav proces u koji smo uključeni proteklih nekoliko godina, čak od početka i formiranja tribunala bio proces prihvatanja činjenica iz prošlosti. To nije lak proces, ljudima je potrebno da razmisle o sopstvenim postupcima iz prošlosti, da pogledaju svoje susede, da dodju do pomirenja i prihvatanja svojih odnosa sa susedima. Ali mislim da region napreduje u svom prihvatanju prošlosti, mislim da se Balkan sada oslobadja i postaje u stanju da gleda u budućnost i krene ka Evropi a to je ono što mi želimo da vidimo.

XS
SM
MD
LG