Linkovi

Teheran: Pregovori sa Evropskom unijom imaju polovične šanse za uspeh


Visoki iranski predstavnik izjavio je danas da pregovori Teherana i “Evropske trojke” imaju svega 50 odsto šansi za uspeh. Iranski funkcioner je to izjavio pred početak pregovora u sredu, u Ženevi.

Ministri inostranih poslova Britanije, Francuske i Nemačke, i Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana održaće sutra sastanak sa iranskim zvaničnikom Hasanom Rovanijem u poslednjem pokušaju da se pregovori spasu.

Evropska Unija je upozorila Iran da bi slučaj mogao da bude prosleđen Savetu bezbednosti UN na razmatranje i da bi Iranu mogle biti zavedene međunarodne sankcije ukoliko bude obnovio nuklearne aktivnosti -- zamrznute u dogovoru sa Evropskom trojkom u novembru prošle godine.

Na kraju pripremnog razgovora obavljenog u francuskoj ambasadi u Briselu, jedan od Rouhanovih zamenika, Hosein Musavian bio je veoma direktan.

“Nalazimo se u najtežoj i najkomplikovanijoj fazi pregovora. Mislim da su šanse za sutrašnji uspeh svega 50 odsto. Postigli smo odredjeni napredak, ali preostaje još mnogo posla. Moram reći da nisam optimista”.

Iran je optužio Evropljane da odugovlače sa sprovođenjem onog o čemu je već postignut sporazum, a to je da se Iranu u zamenu za zamrzavanje procesa obogaćivanja uranijuma odobre ekonomske i trgovinske povlastice Evropske unije.

Teheran ističe da poput ostalih potpisnica Sporazuma o neširenju zabranjenog nuklearnog oružja, Iran ima pravo na tehnologiju obogaćivanja uranijuma i da je svrha njegovog nuklearnog programa isključivo mirnodopska.

Međutim, obogaćeni uranijum ima dvojaku upotrebu, civilnu i vojnu. Sjedinjene Države, pritom, smatraju da Iran krije tajni nuklearni program za proizvodnju atomskog oružja.

Državni sekretar Kondoliza Rajs juče je izrazila sumnju u iranske stvarne namere i ponovila da Iran sponzoriše terorizam.

U međuvremenu, londonski Institut za strateška istraživanja danas je objavio izveštaj u kojem je ocenjeno da su razgovori EU sa Iranom osuđeni na neuspeh. Takođe se ističe da većina Iranaca podržava razvoj nuklearnog potencijala svoje zemlje. To bi moglo da destabilizuje čitav bliskoistočni region, zaključak je pomenutog instituta.

XS
SM
MD
LG