Linkovi

Tradicija na strani sportista u crvenim dresovima


Za mužjaka zebe, koljušku ili madrila – crveno je u modi i ove, kao i svake druge godine. Prirodnjaci su dugo vjerovali da je tamno-crvena boja kod kojim su se privlačile ženke i plašili drugi mužjaci. No pitanje je da li se to odnosi i na dvonoge tigrove – kakav je Tajger Vuds.

Prvi put je urađena studija koja ukazuje na uticaj boje na takmičenja. Britanski naučnici su proučavali četiri sportska događaja i zaključili da – ukoliko su takmičari apsolutno izjednačeni, više šanse imaju oni u crvenim dresovima.

Robert Barton sa Duramskog univerziteta kaže da su proučavana olimpijska nadmetanja u borilačkim vještinama poput boksa i rvanja. Bilo koji takmičar koji je nosio crveni dres bio je u prednosti u odnosu na takmičare u plavim dresovima.Nalazi istraživanja odnose se i na timske sportove.

Zbog čega su «crveni» u prednosti?

Iako svi ne govorimo istim jezikom, boja kojom se označava opasnost ili upozorenje bilo gdje u svijetu je ista. Osiguranje za crveni auto košta više i sve manje nastavnika ocjenjuje crvenom olovkom, jer ta boja uznemirava đake.

Na nekim mjestima – jasne i agresivne poruke, najbolje se upućuju uz odgovarajuću kravatu ili kostim...

Jedan od eksperata za nekretnine u Njujorku Barbara Korkoran kaže da ima devet crvenih kostima u različitim nijansama.

«Kada se nadmećem sa ženama ili muškarcima na sceni, uvijek se oblačim u crveno jer su tada sve oči uperene ka meni», kaže ova uspješna dama.

XS
SM
MD
LG