Linkovi

U Beogradu završena godišnja skupština EBRD


U Beogradu završena godišnja skupština Evropske banke za obnovu i razvoj kojoj je prisustvovalo oko 3.000 gostiju, 59 državnih delegacija, predstavnici vodećih svetskih bankaka i multinacionalnih kompanija i u okviru koje su održane tri sednice Borda guvernera, više bilateralnih susreta i 27 nacionalnih promocija.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Žan Limijer ocenio je na završnoj konferenciji za novinare da je Srbija i Crna Gora mesto gde treba investirati, iako postoje i nerešeni problemi.

Ima promena na bolje ali ima i pitanja, nema mesta u svetu gde nema problema i zato su potrebne promene na bolje, rekao je Limijer i istakao da investitori koji su već pristigli dokazuju da se u Srbiji i Crnoj Gori ide na bolje. Ovaj region je definitivno na mapi investitora, zaključio je Žan Limijer. Kao najveće prepreke za ulaganje u Srbiji, kako se čulo među evropskim bankarima, je nerešeno vlasništvo nad zemljištem i sporo izdavanje dozvola za izgradnju.

Domaći zvaničnici takođe ističu da je Srbija zemlja u kojoj se može dobro zaraditi i da su stranci to shvatili. Srbiji su najpotrebnija ulaganja jer bez njih nema novih radnih mesta, a bez posla nema ni demokratije, istakao je potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus. Poruka svih učesnika je bila da je vreme za investiranje u Srbiji i regionu, rekao je Labus.

Potpredsednik srpske Vlade izjavio je da američki investitori ubrzano dolaze u Srbiju i da je to snažan podsticaj za ostale investitore da ubrzaju ulaganja, ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama dobri i da nema otvorenih pitanja i istakao da Vašington visoko ceni pregovaračku poziciju Srbije u rešavanju pitanja statusa Kosova. Labus je naglasio da je Vlada Srbije preduzela sve mere da se uspostavi potpuna saradnja sa Haškim tribunalom i da će biti do kraja dovršena.

XS
SM
MD
LG