Linkovi

Rajs: Svet ne sme dozvoliti da Iran proizvede nukelearno oružje


U obraćanju uticajnom američko-izraelskom komitetu, AIPAC-u, državni sekretar Kondoliza Rajs ukazala je da svet ne sme da dozvoli bilo kakve iranske pokušaje da razvije nuklearno oružje.

"SAD su fokusirale pažnju sveta na namere Irana da proizvede oružje za masovno uništenje. Sa našim saveznicima činimo sve da se obelodane namere Teherana da obezbedi nuklearni arsenal. Svet ne sme tolerisati bilo kakav iranski pokušaj da razvije nuklearno oružje, niti se mogu tolerisati pokušaji Irana da sabotira demokratske vlade terorizmom", kazala je Rajsova.

Rajsova je kazala da SAD podrzavaju evropske napore da se teheran nagovori da odustavne od nukelarnih ambicija. Pregovori Irana i EU nastavljau se u sredu.

Sastanak AIPAC-a, čijim se predstavncima obratio i izraelski premijer ARijel Šaron organizovan je tri dana pred sastanak palestinskog lidera MAhmuda Abasa sa američkim predsednikom u Beloj kući.

Rajsova je u svom obraćanju upozorila Izrael da ne ugrožava nastanak palestinske države i da učini sve da se stvore uslovi da ta država bude demokratska.

"Palestinske vlasti moraju ubrzati reforme i razoružati terorističke mreže unutar sopstvenog društva", kazala je Rajsova.

XS
SM
MD
LG