Linkovi

Čertof se zalaže za formiranje globalne anti-terorističke mreže


Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Majkl Čertof, govorio je protekle sedmice u vašingtonskom Centru za međunarodne i strateške studije o globalnim antiterorističkim aktivnostima. Sekretar Čertof se u tom kontejkstu zalažio za čvršću saradnju Vašingtona sa savezničkim država u Evropi i svijetu uopšte.

Obraćajući se novinarima i ekspertima, sekretar Čertof je rekao da, kad je riječ o ratu protiv terorizma, Sjedinjene Države i saveznici moraju, kako je rekao, vatru gasiti vatrom.

"Nije to rat koji ćemo dobiti na isti način na koji smo pobijedili u Drugom svjetskom ratu - tako što ćemo na bojno polje izaći sa superiornijom silom. Borimo se protiv mreže (terorista) i jedan od načina borbe je stvaranje naše, anti-terorističke mreže," kaže sekretar Čertof.

Antiteroristička mreža o kojoj govori Čertof sastojala bi se od država koje tijesno saradjuju na obavještajnom, bezbjednosnom i drugim poljima kako bi se pratile, onemogućavale i uništavale terorističke organizacije. Bushova administracija tvrdi da je obavještajna transatlanska saradnja ostala čvrsta, uprkos nesporazumima oko rata u Iraku. Ta saradnja, kaže sekretar Chertoff, trebalo bi da se unaprijedi.

"Kako da te veze podignemo na vićši nivo? Kako da odemo dalje od saradnje na bazi pojedinog slučaja - do stvarnog partnerstva koje će funkcionirati fokusirano na cjelinu misije, da zajedno sa našim saveznicima obavimo misiju kojom će se osigurati cijeli svijet?"

To je pitanje na koje će Čertof tražiti odgovor tokom predstojeće evropske turneje. Još jedna tema njegovih razgovora na starom kontinentu - mogla bi da buude i nova pasoška politika Vašingtona. Od 26. juna, putnici kojima inače nijee potrebna viza za ulazak u Ameriku - moraće da imaju biometričke pasoše. Većinom se tu radi o državljanima zemalja Zapadne Evrope. Sekretar Chertoff želi uvodjenje nove tehnologije i za identifikaciju i pregled putnika. Zalaže se, kako je rekao, za uvodjenje parametra sigurnosti - gdje bi prethodno pregledani putnici mogli brzo i efikasno da idu s jednog mjesta na drugo, dok bi organi reda mogli da se fokusiraju na stvarne bezbjednosne prijetnje.


XS
SM
MD
LG