Linkovi

Apaturai: Do početka razgovora o statusu Kosova potrebno je učiniti još mnogo na primjeni standarda


Na Kosovu su prilike bolje nego što su bile marta prošle godine, ali još mnogo toga treba učiniti do početka razgovora o konačnom statusu. što se tiče državne zajednice, glavna zapeka njenom članstvu u Partnerstvu za mir ostaje Hag, posljednje su poruke koje stižu iz sjedišta NATO u Briselu.

Naon što su NATO ambasadori, zajedno sa generanim sekretarom, Jap de Hoop Sheferom, obišli Kosovo i upoznali se sa tamošnji prilikama, portparol Alijanse, Džejms Apaturai, sumira utiske:

"Dva su utiska koje je generalni sekretar ponio sa Kosova-očit je napredak i ohrabrujući znaci, zabilježeni nakon martovskih nemira prošle godine. Popravila se bezbjednosna situacija, u Mitrovici je uklonjena većina barikada, prilično sloboda je i saobraćaj preko mosta koji dijeli grad, multietnička policija obavlja kontrolu. bezbjednost je, dakle, popravljena. Tu su i ohrabrujuća obećanja predsjednika Rugove i premijera Kozumija, na popravljanju uslova života kosovskim Srbima, njihovom učešću u organima vlasti. Sada i mi čujemo ohrabrujuće znakove o dijalogu Beograda i Prištine i šansi da politički dijalog počne. To su neke od ključnih tačaka koje će se ocjenjivati u sklopu pune ocjene o kosovskom progresu. Medjutim, potrebno je još mnogo toga učiniti, ispuniti postavljene standarde. Prije nego što započne bilo kakav razgovor o statusu, na stolu će se naći izvještaj o tome koliko od standarda je ispunjeno. Tu je generalni sekretar vrlo jasan- on, uz to, ohrabruje i kosovske Srbe da uzmu učešća u vlasti. Sve u svemu, ohrabrujući znaci, ali treba još mnogo toga učiniti..."

Zvaničnik NATO nije propustio ni da primjeti da iz pravca Beograda dolaze "pozitivna inicijativa" za susretom srpskih i albanskih političkih lidera:

"U nekoliko zadnjih dana vidimo najavu da je Beograd voljan da povede političku diskusiju- to nije samo razgovor o tehničkim pitanjima. To je dobro. Sa druge strane, značajno je porasla saradnja sa Hagom. Sve to je ohrabrujuće-svi su spremni na kompromis i svi iskazuju političku odlučnost za kompromisom. Mi se takvom razrješenju nadamo i ohrabrujemo ga."

Pitanjem koje se treba razjasniti na relaciji Beograd- Priština je NATO zvaničnik nazvao i posljednje nesporazume izmedju srpskog i kosovskog premijera oko tretiranja Kosova u budućim razgovorima. On insistira na dijalogu, u čijoj će fiunkciji biti i komunikacija sagovornika i njihov medjusobni tretman.

Kako NATO posmatra na državnu zajednicu, najavu crnogorskog referenduma, a u svjetlu nastojanja obje republike da se što prije priključe Partnerstvu za mir?

"Trenutno, iz našeg ugla, to je jedan entitet - SCG je jedna država, pravno i politički, i to je adresa sa kojom NATO komunicira. Ta zemlja ima želju da se pridruži Partnerstvu. Moram reći i da sve NATO zemlje žele da je tu i vide. Da bi se to i dogodilo, mora postojati puna, jasna i konkretna saradnja sa Hagom. Baš kao što kažu i u Evropskoj uniji, to mora uključiti i generala Mladića. U ovom slučaju, nema nikakve političke zaobilaznice".

XS
SM
MD
LG