Linkovi

Kompromisom demokrata i dela republikanskih lidera otvoren put za glasanje o kandidatima za federalne sudije


Pre nego što je postignuto kompromisno rešenje, republikanski lideri su razmatrali mogućnost da se u Senatu glasa o ukidanju procedure koja Demokratama omogućuje da vrše opstrukciju potvrde federalnih sudija, koje je predložio predsednik Buš. Demokrate su te planove republikanskih lidera nazvali nastojanjem da se ograniči uticaj manjinske stranke u Senatu i zapretili su da će koristiti druge proceduralne mere da bi usporili rad Senata.

Medjutim, prema kompromisnom rešenju koje je postigla grupa od 14 senatora iz obe stranke, republikanci su se saglasili da ne ukinu mogućnost opstrukcije (takozvane filibastere), dok su demokrate pristale da ne vrše opstrukciju potvrdjivanja troje od pet spornih kandidata za federalne sudije. Senatori su takodje obećali da će se opsturkciji potvrdjivanja federalnih sudija pribeći samo pod vanrednim okolnostima.

Senator Džon Mekkejn, republikanac iz Arizone, koji je predvodio nastojanja da se postigne kompormisno rešenje, sa olakšanjem je najavio postizanje sporazuma.

“Pobednici su i Senat i naša zemlja.”

Predstavnik Bele kuće, Skot Meklelan pozdravio je kompromis i rekao da on predstavlja progres. Medjutim, on je ukazao da će predsednik insistirati da se sa “ da” ili “ne” glasa o svim naimenovanjima.

Sporazum u Senatu postignut je nedelju posle neuspeha republikanskih i demokratskih lidera tog zakonodavnog tela da postignu dogovor.

Pristalice republikanca o blokiranju obsturkcije u vezi sa imenovanjima federalnih sudija i demokrte koje su se zalagale za nastavak opsturkcije, kao važnom sredstvu manjine da može da utiću na ovlašćenja većine, bili su pod intenzivnim pritiskom interesnih grupa da prihvate kompromisno rešenje. Senator Džoe Liberman, demokrata zi Konetikata, jedan je od zakonodavaca, koji su radili na kompromisu.

“Saglasili smo se i postigli neočekivano. U senatu koji deluje sve više na osnovu stranačke pripadnosti i koji je polarizovan, dvostrančki centar je bio uspešan.”

Prema pravilima Senata, potrebno je 60 od 100 senatora, da bi se postigao sporazum o okončanju opstrukcije ili produženju debate. Republikanci sada imaju 55 mesta u Senatu.

Republikanski lideri i predsednik Buš izjavili su da sva naimenovanja za federalne sudije zaslužuju da se o njima glasa sa za ili protiv.

Lider većine, Bil Frist, rekao je da kompromisno rešenje ne uključuje to načelo, mada je pozdravio sporazum da se o nekoliko naimenovanja glasa na plenumu senata.

“Imate dobre i razočaravajuće vesti i mora se pažljivo pratiti razvoj dogadjaja.”

Ovo pitanje je dobilo značajnu političku težinu zbog važnosti budućih naimenovanja sudija Vrhovnog suda, pošto se kasnije ove godine očekuje da se najmanje jedan član tog suda penzioniše.

XS
SM
MD
LG