Linkovi

Amerikanci grade najveći laser na svetu


U američkoj Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor, pri Univerzitetu države Kalifornije, gradi se najveći laser na svetu. Naučnici kažu da bi želeli da budu u stanju da u prostoru veličine zrna graška stvore temperaturu od 82 miliona celzijusovih stepeni.

Pretpostavka je da bi mala količina vodonika, izložena ogromnom pritisku i temperaturi, mogla da počne da odaje više energije nego što bi bilo iskorišćeno pri uključivanju lasera. U stvari, problem je u sledećem: odavno se već zna da pri eksploziji takozvane hidrogenske bombe dolazi do fuzije atoma vodonika koji pritom oslobadjaju energiju dovoljnu da se sravni sa zemljom, na primer čitav jedan veliki grad. Ali to je nekontrolisana fuzija, čija energija ne može da se zauzda.

Ako bi bilo moguće sprovesti kontrolisanu fuziju, oslobodjena energija bila bi ogromna i jeftina, jer je vodonik najrasprostranjeniji element u prirodi. Kada budu dovršeni, 192 lasera u laboratoriji Livermor usmeriće svoje svetlosne zrake u jednu tačku.

Zahvaljujući višestrukom pojačavanju, u jednom hiljaditom delu sekunde metu će pogoditi snaga hiljadu puta veća od trenutne potrošnje električne energije u čitavim Sjedinjenim Državama.

Prva četiri lasera već su isprobana, a čitav projekat trebalo bi da bude dovršen 2008. godine - naravno ako bude dovoljno para. U medjuvremenu, ako vas zanima, možete da posetite izvanredan sajt laboratorije Lorens Livermor i pogledate kratak animirani film o budućem eksperimentu.

XS
SM
MD
LG