Linkovi

Norton:Bez političkog rešenja statusa Kosova moglo bi da dođe do nestabilnosti i nemira


“Status kvo Kosova više nije pirhvatljiv i sada je važno poraditi na rešavanju budućeg statusa te pokrjine, bez obzira kakav bi on mogao da bude,” rekao je spoljnopolitički savetnik republikanskog senatora Saksbija Čamblisa, Stiven Norton, u razgovoru sa našim kolegom Brankom Mikašinovićem.

NORTON: Kongresni pretres o Kosovu je bio važan iz nekoliko razloga: prvo, SAD otvaraju novo poglavlje o Kosovu, što nije bio slučaj ranije, zbog prečih dogadjaja drugde u svetu. Drugo, poruka Vašingtona je da Balkan ostaje važno područje i da će administraciju ostati aktivno angažovana u procesu rešavanja stausa te pokrajine. I treće, taj status će biti rešen uz učešče svih strana i kompromisom.

GLAS AMERIKE: Da li SAD ostaju pri dosadašnjem stavu da se podržava teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore u okviru koje je i Kosovo?

NORTON: Državni podsekretar Berns je jasno stavio do znanja da je sadašnji status Kosova neprihvatljiv i da je važno poraditi na rešavanju budućeg statusa, bez obzira kakav bi on mogao da bude. Jasno je da Vašington neće diktirati politiku i rešenje za tu pokrajinu, već će to prepustiti lokalnim akterima, Srbiji, kosovskim Srbima i kosovskim Albancima. SAD žele da pregovorački proces počne. Bez političkog rešenja statusa pokrajine nema stranih investicija, niti ekonomskog razvoja, a to bi moglo da dovede do dalje nestabilnosti i nemira. Drugi važan element jeste da sve strane treba da učestvuju na pregovorima i da budu zastupljene na ravnopravan način. Prošlogodišnje martovsko nasilje nad Srbima iznenadilo je i užasnulo Bušovu administraciju, koja će idućeg meseca poslati podsekretara Bernsa da poseti Kosovo i obidje uništene srpske crkve i kuće radi prave procene situacije.

GLAS AMERIKE: Kada očekujete pregovore o konačnom stautsu Kosova i u kojoj meri je Vašingtonu prihvatljiv predlog srpske vlade koji glasi “ najviši stepen autonomije, ali ne i nezavisnost.”

NORTON: Vašington nema definisan stav i budući status Kosova bi mogao da bude nezavisnost, autonomna pokrajina Srbije, ili nešto treće. Ono što je važno jeste da rešenje za Kosovo ne bude nametnuto spolja, već da se postigne dogovorom dve strane. Dok se rešava pitanje statusa, potrebno je pronaći i izručiti Mladića i Karadžića -- to će široko otovoriti vrata Srbiji i Crnoj Gori da odmah udje u Nato, kao i kasnije u Evropsku uniju. Status Kosova je sada ključno pitanje i podsekretar Berns će tokom posete Balkanu ukazati na potrebu ispunjavanja tih uslova. To bi doprinelo konačnom uklanjanju svih prepreka na relaciji Beograda sa Vašingtonom, i uopšte Zapadom.

XS
SM
MD
LG