Linkovi

ICG: Koštuničina vlada rehabilituje značajan segment Miloševićevog političkog nasleđa


Međunarodna krizna grupa izdala je danas novi izveštaj o Srbiji u kojem se konstatuje da je u prvih pet meseci ove godine Beograd postigao pozitivne efekte, pre svega promenom stava u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom, i nagoveštavajući spremnost za početak razgovora o konačnom statusu Kosova.

U izveštaju se takođe ističe pozitivna uloga stranke G17 plus koja je zaslužna, kako je rečeno - za sprovođenje stvarnih ekonomskih reformi. Međutim, Međunarodna krizna grupa takođe se osvrće na neke korake koje naziva “regresivnim”.

Po oceni ICG-a, vlada premijera Vojislava Kostunice nastoji da “rehabilituje značajan segment Miloševićevog političkog nasleđa postavljajući njegove kadrove na položaje u policiji, sudstvu i vojsci, kao i okretanjem suđenja odgovornih za ubistvo bivšeg premijera Zorana Đinđića u napad na domaće pro-zapadne političare i prozapadnu politiku”.

Sve dok se Srbija ne uhvati u koštac sa pravim značenjem miloševićevog nasleđa, stabilnost Zapadnog Balkana ostaje neizvesna, smatra Međunarodna krizna grupa.

XS
SM
MD
LG