Linkovi

Buš: Američke trupe u Avganistanu biće pod isključivom komandom Vašingtona


Predsednik Džordž Buš i avganistanski predsednik Hamid Karzai, založili su se na današnjem sastanku u Beloj kući za za snažnije političke, ekonomske i bezbednosne veze dve zemlje.

Predsednik Buš je danas ugostio prijatelja i saveznika u ratu protiv terorizma, ali su dvojica lidera diskutovala o tenzijama nastalim nakon izveštaja o zlostavljanju zatvorenika u američkim vojnim zatvorimam, želji Karzaijeve vlade za većom kontrolom nad američkim vojnim operacijama u zemlji i demantovanom članku o skrnavljenju Kurana u Gvantanamu.

”Tekst iz Njuzvika nije odraz Amerike i njenog naroda i mi u Avganistanu to shvatamo.“, rekao je Karzaji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Buš je rekao kako će oko 17 hiljada američkih vojnika, uzimajući u obzir zabrinutost Avganistanaca, ostati isključivo pod komandom Vašingtona, ali da će se vojni komandanti i američka misija u Kabulu kontinuirano konsultovati sa Karzaijevom vladom. Američki predsednik je rekao i da bi Sjedinjene Države želele da postupno Avganistancima predaju pritvorenike koji su držani u američkoj bazi u zalivu Guantanamo na Kubi, ali je rekao da pre njihovog premeštaja u Avganistanu moraju biti obezbedjeni adekvatni zatvorski objekti.

Odgovarajući na pitanja novinara, avganistanski predsednik je takodje naglasio rešenost da saradjuje sa Sjedinjenim Državama na planu iskorenjivanja proizvodnje maka, sirovine za proizvodnju opijuma i heroina. U delovima Avganistana, protekle godine, došlo do znatnog pada proizvodnje maka i ukoliko se taj trend nastavi, za pet ili šest godina, u Avganistanu se mak neće proizvoditi, rekao je Karzai.

XS
SM
MD
LG