Linkovi

Koštunica: Srbija spremna za rešenje pitanja Kosova zasnovano na kompromisu i demokratskim načelima


Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je Srbija spremna za rešenje pitanja Kosova i Metohije zasnovano na kompromisu i na evropskim i međunarodnim demokratskim načelima. To su, rekao je Koštunica, načela koja bezrezervno štite teritorijalni integritet i suverenitet svih država i zato moramo pronaći rešenje za Kosovo koje će predstavljati kompromis i u kojem niko neće biti pobednik ali ni gubitnik. Koštunica je rekao da je Srbija opredeljena za sveobuhvatni dijalog u kome se vodi računa o legitimnim interesima svih strana i izrazio uverenje da je to jedini put koji vodi napretku i izgradnji stabilnih demokratija i dinamičnih ekonomija.

Međutim, Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da ukoliko Srbija ne odustane od politike podele Kosova, onda je izvesno da će međunarodna zajednica za godinu dana izdiktirati privremeno rešenje za Kosovo koje će međunarodna zajednica obrazlagati evropskom perspektivom, za Albance će to biti uslovna nezavisnost, a za Beograd evropski protektorat. Uvešće se misija Evropske unije i doći će neko poput Pedija Ešdauna sa vrlo čvrstim mandatom sankcionisanja, rekao je Janjić.

Inače, na okruglom stolu posvećenom dijalogu na Kosovu, Dušan Janjić i profesor Univerziteta u Prištini Enver Hasani istakli su neophodnost dijaloga u rešavanju problema na Kosovu. Na žalost, taj dijalog nije podržan ni od vlade ni od međunarodne zajednice, rekao je Janjić. Bez jasno određene uloge kosovskih Srba teško je zamisliti održiv dijalog Beograda i Prištine u rešavanju problema na Kosovu, rekao je profesor Hasani .

A savetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić izjavio je da je za zvanični Beograd ključno pitanje ispunjenja standarda i da je daleko od realnosti da Srbi uđu u kosovske privremene institucije.

XS
SM
MD
LG