Linkovi

Naučnici u Severnoj Americi ulažu velike napore da bi pronašli novi analgetik


Naučnici u Severnoj Americi ulažu velike napore da bi pronašli novi analgetik, pošto u ovom trenutku više od 50 miliona Amerikanaca pati od hroničnog ili povremenog bola.

Kompanije za proivodnju lekova su u ovom traganju sve kreativnije. Da bi pronašli novi lek za ublažavanje bola, naučnici su spremni da ispitaju sve – od otrovne ribe do ljutih paprika… U kompaniji Ilaj Lili – kao i desetinama drugih farmaceutskih firmi – postoje čitavi timovi fokusirani samo na bol. Deril Šep kaže da svi oni u stvari pokušavaju da shvate kojim putanjama novi lek treba da stigne do cilja u centralnom nervnom sistemu. Putanje su u stvari staze kojim bol putuje od jednog do drugog nerva, kroz električne impulse… do mozga. Jedna kanadska kompanija ispituje novi pristup, lek dobijen od ribe čiji otrov može da parališe čoveka za samo par minuta. Testiranja su pokazala da male doze ovog toksina pomažu u otklanjanju bola kod obolelih od raka.

«Kod nekih pacijenata bol je potpuno nestao, čak i do 15 dana», kaže Dona Šam iz kompanije Veks Farmasjutikls.

Toksin deluje tako da blokira natrijum, koji je neophodan nervima da prenose signale.Pored pronalaženja novih, naučnici takođe pokušavaju da unaprede stare lekove. Opijati, kao što je OksiKontin, oslobađaju od veoma jakog bola, ali izazivaju zavisnost. Jedna kompanija testira lek dobiven iz biljke opijuma u kombinaciji sa drugim lekom koji sprečava zavisnost.

«Ukoliko možemo da obezbedimo dovoljno adekvatno oslobođenje od bola, a da ne izazovemo zavisnost, onda je to velika stvar», kaže Remi Barbijer iz kompanije Pein Terapjutiks.

Novi veliki analgetik mogao bi da donese milijarde farmaceutskoj industriji, a pacijentima smanji bolove. Gven Herman, koja ima hroničan bol od saobraćajne nesreće, kažed a ima dana kada bi više volela da nije živa, jer je toliko boli.

«Pitam se koliko još mogu da podnesem», dodaje ona.

Kompanije za proizvodnju lekova ispituju stotine različitih lekova protiv bola, ali na nesreću za Gven herman i ostale, svi su uglavnom godinama daleko od krajnjih korisnika.

XS
SM
MD
LG